7 angsten van een narcist – Dit vrezen narcisten het meest

door jun 24, 2024Narcisme

Afgelopen week ontving ik van een volger op Instagram een privéberichtje met de vraag wat de angsten van een narcist zijn. Deze dame vertelde dat ze al jarenlang door haar narcistische ex wordt geterroriseerd en dat ze het gevoel heeft dat er niets lijkt te zijn wat haar ex vreest. Toch zijn er een aantal dingen waar narcisten angstig voor zijn. Omdat ik dit een interessante vraag vind, wil ik in dit artikel dieper op dit onderwerp ingaan. Bekijk je liever de video, dan tref je onderaan dit artikel een linkje terug.

Een schijnbaar zelfvertrouwen

We kunnen niet ontkennen dat narcisten een persona aannemen die ze diep vanbinnen helemaal niet zijn. Narcisten komen heel zelfzeker over en ze denken werkelijk dat ze het centrum van het universum zijn. Ze vinden dat ze anderen zomaar genadeloos mogen misbruiken, zonder dat daar bepaalde consequenties aan vasthangen. Dit egocentrisme zit bij mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) diepgeworteld, wat hun relaties en interacties met anderen bemoeilijkt.

Narcisten lijken misschien onbevreesd en onaantastbaar. Maar onder hun schijnbaar zelfvertrouwen ligt echter een verrassende kwetsbaarheid verscholen. Die kwetsbaarheid is angst. De angstgevoelens die narcisten ervaren ligt verweven in hun diep gevoel van kwetsbaarheid en een wanhopige behoefte naar aandacht. Ze bouwen een zorgvuldig en vals imago op om hun gevoel van superioriteit in stand te houden.
1 – Narcisten vrezen wanneer mensen hen in twijfel trekken

Narcisten zijn bang voor mensen die hun valse uitzonderlijkheid in twijfel trekken. Dit behelst mensen die weigeren om blindelings in hun idealiserende verhalen te trappen. Narcisten zien de mensen die door hun maskers prikken als een directe bedreiging voor hun opgeblazen zelfbeeld. Dit betekent dat ze geen narcistisch voorraad meer krijgen en door de mand vallen.

2 – Narcisten vrezen dat hun zelfbeeld en eigenwaarde schade oploopt

Mensen die een bedreiging vormen voor het zelfbeeld en eigenwaarde van de narcist worden het meeste gevreesd. Concreet betekent dit mensen die de valse prestaties en kwaliteiten, die een gevoel van superioriteit opwekken, gaan ondermijnen. Hierdoor voelen narcisten zich extreem kwetsbaar en ontoereikend. Kwetsbaarheid en ontoereikendheid zijn emoties die narcisten niet willen voelen.

3 – Narcisten vrezen ontmaskering en vernedering

Narcisten zijn angstig om ontmaskerd te worden voor wie ze echt zijn. Dit behelzen eerder gemaakte slachtoffers die de manipulatietechnieken van de narcist doorprikken en achter hun valse masker kunnen kijken. Bovendien vreest de narcist dat slachtoffers hun zorgvuldig opgebouwde image aan de buitenwereld openbaren.

4 – Narcisten vrezen afwijzing

Narcisten vrezen om in de steek gelaten of afgewezen te worden door de mensen die het dichts bij hen staan. Het zijn die mensen die voor de narcist een primaire bron van narcistisch voorraad zijn. Vallen die mensen weg, dan heeft dat verwoestende gevolgen voor hun fragiel gevoel van eigenwaarde. Dergelijke gevoelens leiden tot intense angst en onzekerheid.
5 – Narcisten vrezen om de controle te verliezen

Narcisten staan gekend als controlefreaks. Concreet betekent dit dat narcisten vertrouwen op een constante stroom van narcistisch voorraad die bestaat uit aandacht, bewondering, ophemeling en applaus. Of het nu gaat om collega’s, vrienden of familieleden, de angst om de controle over deze bronnen te verliezen maakt narcisten extreem angstig.

6 – Narcisten vrezen competente mensen

Voor narcisten zijn succesvolle mensen een keiharde strijd. Ze kunnen er niet tegen als iemand anders ergens in uitblinkt, erkenning krijgt of bewonderd wordt. Competente mensen die ergens beter in zijn, bedreigen het superioriteitsgevoel van de narcist. Hierdoor voelen ze zich overschaduwt en wederom ontoereikend. Het gevolg hiervan is dat narcisten afgunstig, jaloers en haatdragend op anderen reageren.

7 – Narcisten vrezen onafhankelijke mensen

Narcisten zijn bang voor mensen die onafhankelijk denken en niet makkelijk door hun charme te beïnvloeden zijn. Onafhankelijke denkers stellen de autoriteit van de narcist in vraag en ze weigeren om hun gedrag kritiekloos te aanvaarden. Dit zorgt ervoor dat ze de controle over onafhankelijke denkers en de situatie verliezen.

Dit lijstje biedt ruimte voor aanvulling en variatie. Ik heb bewust gekozen om dit artikel en de video te beperken tot de 7 meest voorkomende angsten van een narcist. Wees je er tot slot van bewust dat de slachtoffers die van narcistisch misbruik helen, mensen zijn die consequent hun grenzen stellen, prioriteit geven aan zelfzorg en erkennen dat narcistische relaties nooit zullen slagen.

Dit vind je wellicht ook interessant

Leven met een narcistische ouder – De gevolgen voor het welzijn van je kind
Soorten persoonlijkheidsstoornissen (cluster A, B en C)
Dit is waarom je geen medelijden mag hebben met een narcist
Ouderverstoting – De oorzaken en gevolgen
Co-ouderschap met een narcist – Do’s and don’ts

Volg ons op sociale media

narcisme-COACH-logo4

Fabio Vinago is de oprichter van de Narcismecoach Academy. Hij is een fulltime content creator op TikTok, Facebook en Instagram waar hij dagelijks video’s deelt over narcisme, narcistisch misbruik, liefde en relaties, Fabio is een relatie- en gedragstherapeut, gespecialiseerd in relatieproblemen en een narcisme deskundige. Fabio is auteur van de bestseller ‘Uit de klauwen van een narcist‘ en ‘Toxische relaties voorbij‘.

Pin It on Pinterest