Waar narcisten niet tegen kunnen – 7 dingen die ze haten

door jan 16, 2024Narcisme

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis waarbij de persoon een kortsluiting heeft met de realiteit. Narcisten leven in en fantasierijk klimaat en ze geloven werkelijk dat ze het centrum van het universum zijn. Ze denken dat ze in alles de beste zijn en ze voeren continu competitie met anderen. Die karaktereigenschappen zorgen ervoor dat er 7 dingen zijn waar narcisten niet tegen kunnen.

Narcisten kunnen niet tegen het woord ‘nee’

Omdat narcisten denken dat ze het centrum van het universum zijn en ervan overtuigd zijn dat ze de belangrijkste personen op aarde zijn, dulden ze geen nee. Het maakt niet uit hoe beleefd of vriendelijk je nee zegt, ze willen het niet horen.

Wanneer narcisten nee horen, dan voelt dat voor hen als een afwijzing en een directe aanslag op hun zelfbeeld. Hun fragiel ego wordt aangetast waardoor ze zich niet meer gevalideerd en superieur voelen.

Narcisten hebben en hekel aan de grenzen van anderen

Narcisten houden ervan om anderen te bespelen. Vanaf het moment dat iemand zijn/haar grenzen aangeeft, dan voelt dat voor hen als een afwijzing waardoor hen fragiel ego wordt aangetast.

Grenzen liggen verweven met het woord ‘nee’. Net omdat narcisten geen nee verdragen, hebben ze moeite om de grenzen van anderen te respecteren. Narcisten vallen zelden op sterke en onafhankelijke mensen omdat ze daar niet tegenop kunnen. Dit is ook een van de belangrijkste redenen waarom narcisten mensen met zwakke grenzen opzoeken.

Wanneer iemand betere vaardigheden dan de narcist bezit of iemand blinkt ergens beter in uit, dan neigen narcisten om extreem grensoverschrijdend gedrag te vertonen. Ze worden getriggerd als iemand zelfverzekerd is en ze kunnen behoorlijk jaloers en afgunstig op anderen reageren.

Een narcist kan er niet tegen als anderen voor zichzelf opkomen

Narcisten hunkeren naar onderdanige mensen die zich volledig aan hen onderwerpen. Ze willen een partner die geen mening heeft of voor zichzelf opkomt. Een dergelijke relatie versterkt hun gevoel van superoriteit waardoor ze zich verheven voelen boven anderen.

Wanneer hun partner opkomt voor zichzelf, dan ervaren ze dit als een directe aanslag op hun misvormde belevings- en gevoelswereld. Ze willen enkel een leger die hen volgt en niet in opstand komt. Komen slachtoffers toch op voor zichzelf, dan worden narcisten destructief en vernederend.

Narcisten hebben moeite als iemand hen vertelt dat ze ongelijk hebben

Wanneer je een narcist ongelijk geeft, verwacht je dan aan een explosie van woede en driftbuien. Narcisten leven in een waanwereld waarin ze denken dat ze alles weten en ze geloven dat hun waarheid, de enige waarheid is.

Ze beseffen helemaal niet dat ze ongelijk kunnen hebben of fout kunnen zijn, ongeacht wat er is gebeurd of wat de situatie is. Wanneer je hen laat zien dat ze fout zijn, dan veroorzaakt dat een narcistische wonde wat hun illusie en grootheidswaanzin verplettert. Die wonde is een realiteit waar narcisten niet mee kunnen leven.

Narcisten kunnen er niet tegen als je omringt wordt door positieve mensen

Wanneer je wordt omringt door positieve mensen zoals vrienden of familieleden, dan voelen narcisten zich bedreigd. Ze vinden het moeilijk als je wordt omgeven door anderen buiten hen: ze willen absolute exclusiviteit van hun partner.

Ze voeren competitie met jouw vrienden en familieleden en ze verwachten dat je met hen breekt, omdat narcisten angstig zijn om door jouw dierbaren doorzien te worden. Ze hebben angst dat jouw vrienden of familieleden jou tot inkeer brengen en de relatie met de narcist verbreekt. Bovendien passen ze triangulatie toe door je opzettelijk tegen die mensen op te zetten.

Narcisten kunnen er niet tegen als ze geen voorziening (narcistisch voorraad) meer krijgen

De grootste angst die narcisten bezitten is wanneer ze geen voorziening (narcistisch voorraad) meer krijgen. Zonder voorziening (de aandacht van anderen) stelt een narcist helemaal niets voor. Ze willen enkel hoogwaardige voorziening die hen het beste gevoel over zichzelf geeft.

Wees je ervan bewust dat niet alle voorziening hetzelfde is. Narcisten kunnen op zoek gaan naar een nieuwslachtoffer, maar die voorziening is anders. Je kan het vergelijken met aandacht. Niet alle aandacht is hetzelfde. Het is maar net waar de narcist naar op zoek is.

Narcisten kunnen er niet tegen als anderen gelukkig zijn

Narcisten haten het als iemand gelukkig is. Dit betekent niet een tijdelijk gevoel van geluk of plezier, maar echte authentieke en diepe vreugde. Dit veroorzaakt bij narcisten paniek waar ze vervolgens angstig en onzeker van worden.

We zien dit voornamelijk terug als een ex van de narcist gelukkig is met iemand anders. Dit komt omdat narcisten geen authentieke gelukgevoelens kunnen ervaren en ze de validatie volledig buiten zichzelf(extern) zoeken.

Echte en gelukkige mensen zijn voor narcisten onbereikbaar. Iemand die echt gelukkig is, over zelfrespect en zelfvertrouwen beschikt, kan door de narcist niet gemanipuleerd worden. Met andere woorden: gelukkige mensen hebben niets van de narcist nodig en dat maakt hen breekbaar. Dit is ook een van de redenen waarom narcisten kwetsbare en onzekere prooien zoeken; mensen die iets in het leven missen of tekortkomen.

De bezetenheid van narcistisch misbruik

Narcistisch misbruik is een vorm van bezetenheid. De geest van slachtoffers zit zo diep gevangen in een wereld die de narcist hen voorhoudt. Narcisten brengen hun ideeën, fantasieën en gedachten over op anderen waardoor slachtoffers geobsedeerd raken. Die bezetenheid zorgt ervoor dat slachtoffers vast komen te zitten in een traumabinding (trauma bond) en last krijgen van cognitieve dissonantie.

Dit vind je wellicht ook interessant

Volg ons op sociale media

narcisme-COACH-logo4

Fabio Vinago is de oprichter van de Narcismecoach Academy. Hij is een fulltime content creator op TikTok, Facebook en Instagram waar hij dagelijks video’s deelt over narcisme, narcistisch misbruik, liefde en relaties, Fabio is een relatie- en gedragstherapeut, gespecialiseerd in relatieproblemen en een narcisme deskundige. Fabio is auteur van de bestseller ‘Uit de klauwen van een narcist‘ en ‘Toxische relaties voorbij‘.

Pin It on Pinterest