Bindingsangst in een relatie is een complex fenomeen dat vaak geworteld zit in angst voor kwetsbaarheid of het verlies van autonomie. Deze angst kan er echter voor zorgen dat de relatie stagneert en dat beide partners uiteindelijk met verdriet achterblijven. Bindingsangst kan leiden tot spanningen, afstand en uiteindelijk zelfs liefdesverdriet. Wanneer een van de partners moeite heeft om zich emotioneel volledig te verbinden, kan dit gevoelens van onzekerheid en verdriet bij de ander veroorzaken.
Het goede nieuws is dat bindingsangst overwonnen kan worden middels zelfinzicht, geduld en de juiste aanpak. In dit artikel bespreken we wat bindingsangst precies is, hoe het je relatie kan beïnvloeden, en nog belangrijker: wat je kunt doen om deze angst te overwinnen. Door te werken aan je angsten en onzekerheden, kun je een gezonde en liefdevolle relatie opbouwen zonder dat bindingsangst een obstakel vormt. Leer hoe je jezelf en je partner beter begrijpt en groei samen naar een duurzame en liefdevolle verbinding.
Wat is bindingsangst?
Bindingsangst of relatieangst, is de angst om jezelf emotioneel voor een ander open te stellen en je met iemand anders te verbinden. Mensen met bindingsangst verlangen vaak naar liefde, maar de angst om gekwetst te worden en de controle te verliezen overheerst in extreme mate. Hierdoor wordt het voor de persoon moeilijk om zich volledig aan een ander te binden. Bindingsangst kan op verschillende manieren tot uiting komen zoals het vermijden van diepe emotionele gesprekken tot zelfs het actief saboteren van de relatie zodra deze serieuzer wordt.
Het begrip bindingsangst nader bekeken
Laten we wat uitgebreider kijken naar het begrip bindingsangst. Allereerst is bindingsangst niet iets dat zomaar en zonder reden ontstaat; vaak is er een lange geschiedenis die daaraan ten grondslag ligt. Bindingsangst is vaak een beschermingsmechanisme dat je onbewust hebt ontwikkeld om jezelf te beschermen tegen pijn.
1 – Traumatische ervaringen uit je kindertijd
Eén van de meest voorkomende oorzaken van bindingsangst zijn jeugdtrauma’s gerelateerd aan een onveilige hechting. Als kind ontwikkel je een gevoel van veiligheid door de manier waarop je ouders of verzorgers met je omgaan.
Kinderen die bijvoorbeeld emotioneel zijn verwaarloosd, werden afgewezen, of waarbij de ouders inconsistent waren in hun liefde, genegenheid en aandacht, kunnen later moeite hebben om anderen te vertrouwen. Ze hebben hierdoor geleerd dat intieme nabijheid niet vertrouwd is en pijn doet.
Een onveilige hechtingsstijl zoals de vermijdende hechting kan in de volwassenheid leiden tot angst om zich te binden. De persoon is bang om afhankelijk van de ander te worden, omdat hij/zij geleerd heeft dat liefde en nabijheid onstabiel zijn.
2 – Angst voor afwijzing of verlating
Bindingsangst kan ook voortkomen uit de angst om verlaten te worden of om niet goed genoeg voor de ander te zijn. Deze mensen hebben de angst ontwikkeld dat wanneer ze zich volledig openstellen, ze uiteindelijk gekwetst zullen worden. Ze anticiperen op pijn, zelfs wanneer deze zich niet voordoet. Dit maakt hen terughoudend om zich volledig in de relatie te engageren.
Deze angst is meestal gebaseerd op eerdere negatieve ervaringen waarin iemand gekwetst of verlaten werd. Het brein leert van deze negatieve ervaringen door een verdedigingsmechanisme in het brein te creëren om zo toekomstige pijn te vermijden.
3 – Een negatief zelfbeeld
Mensen met bindingsangst kampen vaak met een laag zelfbeeld of een gevoel van waardeloosheid. Ze geloven dat ze het niet verdienen om geliefd te worden, of dat ze niet in staat zijn om liefde te geven. Dit creëert een vicieuze cirkel waarin ze liefde vermijden om zichzelf te beschermen tegen wat zij zien als onvermijdelijke afwijzing. Deze vorm van zelftwijfel voedt de angst om zich te binden, omdat deze personen bang zijn dat hun tekortkomingen aan het licht komen zodra ze dichter bij iemand komen.
Hoe bindingsangst zich in een relatie manifesteert
Bindingsangst kan zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de persoon en de situatie. Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen en gedragingen die wijzen op bindingsangst in een relatie:
Het onbewust saboteren van de relatie
Mensen met bindingsangst saboteren vaak onbewust hun relaties. Dit kan gebeuren door opzettelijk ruzie te maken over kleine dingen, overdreven kritisch te zijn op de partner of zich emotioneel terug te trekken. Omdat ze door hun angst zelf de relatie moeilijk maken, creëren ze afstand en vermijden ze de nabijheid die hen beangstigt.
Moeite met het bespreken van gevoelens
Emotionele gesprekken kunnen ongemakkelijk of zelfs bedreigend aanvoelen voor mensen met bindingsangst. Ze vermijden diepgaande gesprekken en houden dingen oppervlakkig om te voorkomen dat ze kwetsbaar worden. Mensen met bindingsangst ondervinden vaak moeite om op een constructieve manier te communiceren.
Het vermijden van commitment
Bindingsangst komt vaak tot uiting wanneer de relatie een stap verder gaat zoals samenwonen, trouwen, of zelfs het uitspreken van gevoelens zoals ‘ik hou van jou’. Deze mijlpalen voelen voor deze personen als bedreigingen voor hun vrijheid waardoor ze een verstikkend gevoel ervaren. Op dat moment komen er vaak excuses als ‘Ik ben niet klaar voor zo’n grote stap’, of ze nemen juist emotioneel of fysiek afstand.
Korte en vluchtige relaties
Sommige mensen met bindingsangst houden zich alleen bezig met kortdurende relaties. Ze springen van de ene relatie in de andere, omdat de eerste fase van verliefdheid minder beangstigend is dan de diepe emotionele verbondenheid die later in de relatie tot uiting komt.
Bindingsangst in een relatie overwinnen
Nu je begrijpt wat bindingsangst is en hoe deze dynamiek tot uiting komt, vraag je je waarschijnlijk af hoe je dit kan overwinnen. Het moeilijke gedeelte van bindingsangst is dat je het niet zomaar uitzetten. Het is een diepgewortelde angst die je enkel met geduld en zelfreflectie kan overwinnen. Laten we samen de stappen doornemen.
Erken je bindingsangst en de oorzaken ervan
De eerste en misschien wel de moeilijkste stap is het erkennen dat je bindingsangst hebt. Dit betekent dat je eerlijk naar jezelf moet kijken en moet begrijpen waar je angst vandaan komt. Dit kan pijnlijk zijn, vooral als de oorzaak in je kindertijd ligt of als je in een vorige relatie een trauma hebt opgelopen.
Stel jezelf de volgende vragen: Waar ben je precies bang voor? Welke patronen zie je in je relaties? Wat is er in je verleden gebeurt dat jou zo angstig maakt.
Zoek professionele hulp
Als je bindingsangst diepgeworteld zit in trauma’s of pijnlijke gebeurtenissen uit je kindertijd, dan kan het helpen om met een therapeut te praten. Een therapeut kan je helpen om deze onderliggende problemen aan te pakken en je te ondersteunen in het proces bij het opbouwen van gezonde relaties.
Communiceer open met je partner
Open communicatie is essentieel. Als je bindingsangst ervaart, is het belangrijk om dit te delen met je partner. Je hoeft niet alles in één keer op te lossen, maar het bespreken van je angsten kan jullie beiden helpen om beter met de situatie om te gaan.
Werk aan je zelfvertrouwen en eigenwaarde
Bindingsangst is vaak gekoppeld aan een laag zelfbeeld. Werk daarom actief aan je zelfvertrouwen. Dit kan door middel van zelfreflectie, affirmaties, en door jezelf te omringen met mensen die je ondersteunen.
Neem kleine stappen richting kwetsbaarheid
Verandering gebeurt niet in één keer. Begin met kleine stappen. Misschien door één gevoel te delen met je partner of door vaker te proberen in het moment te blijven zonder direct afstand te nemen. Bindingsangst overwinnen gaat niet om het volledig verwijderen van je angsten, maar om het vinden van een balans. Het gaat om het leren vertrouwen op je partner en jezelf en te geloven dat je liefde en verbinding verdient.
Bindingsangst overwinnen kan een grote uitdaging zijn maar het goede nieuws is dat je het kunt overwinnen, mits je de stappen zet die nodig zijn. Door jezelf bewust te worden van de oorzaken van je angst en actief te werken aan vertrouwen en open communicatie, kun je ruimte maken voor een diepere en gezondere verbinding met je partner. Het is belangrijk om geduldig te zijn met jezelf en te begrijpen dat persoonlijke groei tijd kost. Bindingsangst doorbreken kan een van de belangrijkste stappen zijn naar het opbouwen van een duurzame relatie die gebaseerd is op vertrouwen, respect en emotionele intimiteit.
Dit vind je wellicht ook interessant
Liefdesverdriet verwerken – Vermijd direct deze dingen
3 doorslaggevende elementen om een narcist te ontmaskeren
7 angsten van een narcist – Dit vrezen narcisten het meest
De grootste angst van een narcist: Waarom narcisten doodsbang zijn voor afwijzing
Leven met een narcistische ouder – De gevolgen voor het welzijn van je kind
Ouderverstoting door een narcist – De oorzaken en gevolgen
Co-ouderschap met een narcist – Do’s and don’ts