Co-ouderschap met een narcist – Do’s and don’ts

door mei 5, 2024Narcisme, Narcistisch misbruik

Co-ouderschap met een narcist brengt unieke uitdagingen met zich mee. Het is essentieel om je te focussen op het kweken van veerkracht bij je kinderen zodat je hen kan helpen zich te ontwikkelen ondanks deze moeilijke situatie. Hoewel je misschien het gevoel hebt dat je niet kunt leven zonder de narcist, is het belangrijk om te onthouden dat je van je kinderen verwacht dat ze het met de narcistische ouder uithouden als je ervoor kiest om bij hen te blijven.

Erkennen dat je de narcistische ouder niet kan veranderen

Kinderen weerspiegelen vaak de eigenschappen van de narcistische ouder, wat leidt tot een complexe dynamiek. De niet-narcistische ouder kan de drang voelen om de narcist te willen ‘repareren’ om op die manier schade bij kinderen te voorkomen. Deze aanpak is echter misplaatst. Het is belangrijk om te erkennen dat je de narcistische ouder niet kunt veranderen. Dit vormt een belangrijke stap om het welzijn van je kinderen te beschermen.
Co-ouderschap met een narcist begint met het verzamelen van inzichten

Inzicht in narcisme is essentieel om bij co-ouderschap met een narcist. Bovendien helpt kennis over deze aandoening jou bij het realiseren dat je de narcistische ouder niet kan veranderen. In plaats van je te focussen om de relatie beter te maken, is het noodzakelijk om je te focussen op de groei en het welzijn van het kind.

Dat gaat gepaard met het loslaten van controle. Inzichten in narcistisch gedrag en hoe deze tot stand komt, leidt tot het besef dat er niets is wat je kan doen om de narcist beter te maken. Wanneer je dit inziet, maak je de weg vrij om de focus te leggen om wat wel goed is voor kinderen.

Co-ouderschap met een narcist vraagt veel geduld

Co- Ouderschap in een situatie met een narcistische ex-partner vraagt om geduld, begrip en een focus op positieve bekrachtiging. Door individualiteit, eigenwaarde, zelfvertrouwen en empathie te bevorderen en door problematisch gedrag constructief aan te pakken, kun je je kind helpen zich te ontwikkelen tot een veelzijdig individu ondanks de uitdagingen die de co-ouderschap met een narcist met zich meebrengt.

Dit vind je wellicht ook interessant

De signalen van narcistisch misbruik herkennen: blogserie – deel 1
De impact van narcistisch misbruik op je zelfvertrouwen en zelfbeeld: blogserie – deel 2
Fases van een narcistische relatie en waarom ontsnappen moeilijk is: blogserie – deel 3
Omgaan met gaslighting en narcisme na narcistisch misbruik: blogserie – deel 4

Volg ons op sociale media

narcisme-COACH-logo4

Fabio Vinago is de oprichter van de Narcismecoach Academy. Hij is een fulltime content creator op TikTok, Facebook en Instagram waar hij dagelijks video’s deelt over narcisme, narcistisch misbruik, liefde en relaties, Fabio is een relatie- en gedragstherapeut, gespecialiseerd in relatieproblemen en een narcisme deskundige. Fabio is auteur van de bestseller ‘Uit de klauwen van een narcist‘ en ‘Toxische relaties voorbij‘.

Pin It on Pinterest