De 9 officiële narcistische kenmerken volgens de DSM-5

door mrt 7, 2024Narcisme

In deze video ga ik dieper in op de 9 narcistische kenmerken die beschreven worden in de DSM-5. De DSM-5 biedt een gestandaardiseerd systeem voor het begrijpen, behandelen én diagnosticeren van psychische aandoeningen. De DSM-5 is géén diagnosehandboek. Een diagnose gebeurt altijd uitgebreid en nauwkeurig door een gespecialiseerd arts (psychiater) en volgens geldende richtlijnen. Bekijk onderaan dit artikel de uitgebreide video over de 9 officiële narcistische kenmerken, inclusief voorbeelden.

Disclaimer: de info uit deze tekst en video zijn louter informatief en vervangen geen enkele medische diagnose. Narcisme kan enkel officieel vastgesteld worden door een gespecialiseerd arts (psychiater). De gebruiker dient de informatie op verantwoorde wijze in zich op te nemen.

Narcistische kenmerken volgend de DSM-5

Narcisme is een term die wordt gebruikt om iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) te beschrijven. De gedragskenmerken van een narcist bestaan uit een gedragspatroon van grandiositeit, een extreme behoefte aan bewondering, grootheidswaanzin én een gebrek aan empathie.

Het is belangrijk om op te merken dat iedereen wel eens narcistische trekjes kan vertonen. Maar we spreken pas van een stoornis wanneer deze eigenschappen het dagelijks functioneren van de persoon en diens relaties op een ongezonde manier beïnvloeden.

Een opgeblazen gevoel van eigenwaarde

Een van de belangrijkste kenmerken van de NPS die in de DSM-5 wordt beschreven is een overdreven gevoel van de eigen belangrijkheid. Mensen die lijden aan narcisme hebben vaak een opgeblazen gevoel van eigenwaarde. Ze geloven dat ze speciaal zijn en alleen kunnen begrepen worden door andere speciale of hooggeplaatste mensen. Ze kunnen verlangen naar buitensporige bewondering en ze verwachten een speciale voorkeursbehandeling.

Narcisten en een gebrek aan empathie

Een ander kenmerk van narcisme is een gebrek aan oprechte empathie. Individuen met deze stoornis hebben moeite om zich in te leven in de gevoelswereld en behoeften van anderen. Ze gedragen zich vaak onverschillig, ze exploiteren en manipuleren anderen om hun doelen te bereiken. Dit gebrek aan empathie leidt tot problemen in relaties en interacties met anderen.

De symptomen van narcisme

Hoewel de symptomen van narcisme van persoon tot persoon variëren, hebben mensen met deze stoornis over het algemeen moeite om stabiele en bevredigende relaties op te bouwen. Ze geraken snel verveeld waardoor de relaties die ze aangaan oppervlakkig en instabiel zijn. Bovendien hebben ze moeite met het accepteren van kritiek of afwijzing, wat kan leiden tot woede-uitbarstingen of wraakzuchtig gedrag.

Wees je ervan bewust dat er naast de basiskenmerken verschillende typen narcisten bestaan. Klik hieronder op de link om meer over de verschillende typen narcisten te lezen:

Dit vind je wellicht ook interessant

Hoe ziet een narcist de wereld? Ontdek de narcistische belevingswereld
Gaslighting en narcisme – De narcist ontmaskerd

Een narcistische relatie: verstrikt in het web van de narcist
Leven met een narcist – De impact van een narcistische relatie

7 dingen waar narcisten niet tegen kunnen
Relatieproblemen oplossen: Een gecreëerde illusie van een liefdesrelatie

Volg ons op sociale media

narcisme-COACH-logo4

Fabio Vinago is de oprichter van de Narcismecoach Academy. Hij is een fulltime content creator op TikTok, Facebook en Instagram waar hij dagelijks video’s deelt over narcisme, narcistisch misbruik, liefde en relaties, Fabio is een relatie- en gedragstherapeut, gespecialiseerd in relatieproblemen en een narcisme deskundige. Fabio is auteur van de bestseller ‘Uit de klauwen van een narcist‘ en ‘Toxische relaties voorbij‘.

Pin It on Pinterest