De impact van narcistisch misbruik op je zelfvertrouwen en zelfbeeld: blogserie – deel 2

door mrt 2, 2024Narcistisch misbruik

Welkom bij deze 10-delige blogserie narcismecoaching waar we een licht werpen op de impact van narcistisch misbruik op je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Heb je deel 1 gemist, dan tref je onderaan dit blog een linkje terug naar het eerste deel. Liever de video bekijken? Dan tref je onderaan dit artikel de video.

Het begrip ‘zelfvertrouwen’ en ‘zelfbeeld’

Voordat we dieper ingaan op de impact van narcistisch misbruik is het belangrijk om een goed begrip te hebben van de termen ‘zelfvertrouwen’ en ‘zelfbeeld’

  • Zelfvertrouwen = het geloof dat je in je eigen mogelijkheden hebt om uitdagingen aan te gaan en het vermogen om je persoonlijke doelen te bereiken. Het gaat om het vertrouwen die je in jezelf hebt, je vaardigheden en je capaciteiten om iets in je leven te bewerkstelligen.
  • Zelfbeeld = de manier hoe je jezelf ziet en het beeld dat je over jezelf hebt. Het is je gevoel van eigenwaarde en hoe je je als persoon waardeert. Een zelfbeeld is geen afspiegeling van de realiteit. Het is een verzameling van overtuigingen, gedachten en oordelen die je over jezelf hebt.

De gevolgen van narcistisch misbruik op iemands zelfbeeld

Narcistisch misbruik heeft diepgaande gevolgen voor zowel het zelfvertrouwen als het zelfbeeld van iemand. In een narcistische relatie kan dit op verschillende manieren tot uiting komen.

1 – Kritiek en vernederingen

De narcist levert constant kritiek en maakt vernederende opmerkingen. Ze geven je het gevoel dat je niet goed genoeg bent en ze wijzen je op vermeende en verzonnen tekortkomingen. Slachtoffers worden gebombardeerd met negativiteit. Bovendien laten ze je geloven dat je ontoereikend en waardeloos bent.

2 – Gaslighting

Narcisten manipuleren middels gaslighting. Ze trekken jouw realiteit in twijfel door je in hun narcistische wereld te (be)trekken. Ook al probeer je een narcist te overtuigen dat hij/zij zich vergist, ze blijven beweren dat jij de dingen verkeerd ziet.

Ze beweren dat je overgevoelig bent en de dingen niet meer helder ziet. Je geraakt volledig in de war én je wordt verwijderd van wie je echt bent. Omdat je aan je waarnemingsvermogen twijfelt word je zelfbeeld aangetast en je zelfvertrouwen ondermijnt.

3 – Isolatie

Narcisten doen er werkelijk alles aan om je te isoleren van mensen die belangrijk voor je zijn zoals vrienden en familie. Ze proberen je wijs te maken dat de mensen die je een warm hart toedraagt géén oprechte bedoelingen hebben en er enkel op uit zijn om jullie uit elkaar te halen.

De narcist verzint uiteenlopende en geloofwaardige argumenten om jou van hun waarheid te overtuigen. Hierdoor word je afhankelijk van de goedkeuring en bevestiging van de narcist waardoor je niet meer het vermogen hebt om voor jezelf te denken en te voelen.

4 – Emotionele manipulatie

Als je samen bent met een narcist dan krijg je ongetwijfeld te maken met emotionele manipulatie. Dit kan zich uiten in persoonlijke bedreigingen, intimidatie, dreigen met zelfmoord, het aanpraten van schuldgevoelens, chantage, etc… om jou in bedwang te houden.

Om nog meer confrontaties én narcistisch misbruik te voorkomen, word je ongevraagd gedwongen om te voldoen aan de grillen van de narcist. Je negeert je eigen behoeftes en grenzen wat leidt tot het verlies van je eigenwaarde en zelfbeeld.

Emotionele manipulatie bestaat onder andere uit gaslighting, hoovering, love bombing en de stiltebehandeling.

5 – Triangulatie

Een van de meest voorkomende tactieken die narcisten gebruiken om jou narcistisch te misbruiken is triangulatie. De narcist betrekt opzettelijk een derde persoon in jullie relatie om gevoelens van jaloezie bij je op te wekken.

Ze doen alsof ze interesse hebben in iemand anders, wat leidt tot gevoelens van onzekerheid en concurrentie. Hiermee wil de narcist zijn/haar positie versterken door jou het gevoel te geven dat jouw naasten tegen jou zijn. Klik hier om alles over triangulatie te lezen

De impact van narcistisch misbruik om je zelfvertrouwen en zelfbeeld

Wanneer je een prooi bent geworden van de narcist, dan twijfel je aan alles wat je doet. Het geloof in je eigen potentieel en het vermogen om dingen te kunnen bereiken zijn volledig vervaagd. Hierdoor weet je niet meer wie je bent en waar je voor staat.

Het is van primordiaal belang om onmiddellijk stappen te ondernemen, de narcist te verlaten en je mentale gezondheid voorop te stellen. Wees je er eveneens van bewust dat een dergelijke situatie nooit zal veranderen. Narcisten zullen altijd verschillende manipulatietechnieken toepassen. Het is een onderdeel van hun narcistisch gedragspatroon en dat zal nooit veranderen.

Vanaf het moment dat je dergelijke tactieken gebruikt, met als doel om je partner klein te houden en zijn/haar zelfredzaamheid te ontnemen, dan ben je de grens van oprechte en wederkerige liefde al héél lang voorbij. Zoek professionele hulp en laat je verdere leven niet meer door de narcist beheersen!

In het volgend artikel gaan we uitgebreid in op de cyclus van narcistisch misbruik en waarom ontsnappen moeilijk is.

Dit vind je wellicht ook interessant

De signalen van narcistisch misbruik herkennen: blogserie – deel 1
Narcistische ouders en de negatieve effecten voor de emotionele ontwikkeling van kinderen
Narcistisch gedrag herkennen – De antagonistische kenmerken
7 dingen waar narcisten niet tegen kunnen
Relatieproblemen oplossen: Een gecreëerde illusie van een liefdesrelatie
Hoe ziet een narcist de wereld? Ontdek de narcistische belevingswereld
Gaslighting en narcisme – De narcist ontmaskerd

Een narcistische relatie: verstrikt in het web van de narcist
Leven met een narcist – De impact van een narcistische relatie

Volg ons op sociale media

narcisme-COACH-logo4

Fabio Vinago is de oprichter van de Narcismecoach Academy. Hij is een fulltime content creator op TikTok, Facebook en Instagram waar hij dagelijks video’s deelt over narcisme, narcistisch misbruik, liefde en relaties, Fabio is een relatie- en gedragstherapeut, gespecialiseerd in relatieproblemen en een narcisme deskundige. Fabio is auteur van de bestseller ‘Uit de klauwen van een narcist‘ en ‘Toxische relaties voorbij‘.

Pin It on Pinterest