Welkom bij deze 10-delige blogserie narcismecoaching. In dit eerste blog kijken we de signalen van narcistisch misbruik. In elk deel bespreken we één specifiek onderwerp. In dit artikel starten we met de basis van wat narcistisch misbruik is, wat de signalen zijn, om vervolgens strategieën te ontwikkelen om je ervan los te koppelen. Liever de video bekijken? Dan tref je onderaan dit artikel de eerste aflevering terug.
Disclaimer: de opgetekende informatie van deze blogserie vervangt geen (psychische) diagnose die door een gespecialiseerde arts (psychiater) is vastgesteld. De lezer dient de informatie op verantwoorde wijze in zich op te nemen. Bij ernstige relatieproblemen, narcistisch misbruik, huiselijk geweld of iedere andere situatie die erop wijst dat iemand een gevaar is voor zichzelf of iemand anders, raad ik aan om contact op te nemen met de lokale politie.
De belangrijkste signalen van narcistisch misbruik
Narcistisch misbruik is een vorm van emotioneel en psychisch misbruik door iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. De persoon (de narcist) vertoont narcistische en sadistische gedragingen die als volgt bij slachtoffers tot uiting kunnen komen:
- verschillende vormen van manipulatie zoals gaslighting, triangulatie, love bombing, of hoovering de stiltebehandeling: het bewust negeren van
- jouw gevoelens en behoeftes
- intimidatie
- bedreigingen
- fysieke en/of verbale agressie
- je sociaal isoleren
- controle nemen over jouw leven
- pathologisch liegen
Belangrijk om hierbij te onthouden is dat narcistisch misbruik niet af en toe gebeurt. Het is een vorm van langdurig, herhalend en structureel emotioneel en psychisch misbruik. Dit met als doel om slachtoffers bewust te ondermijnen zodat de narcist zichzelf kan verheerlijken om de eigen doelen te bereiken. Slachtoffers worden meer en meer gehersenspoeld, waardoor ze van de narcist afhankelijk worden.
Narcistisch misbruik en empathie
Een narcist bezit niet het vermogen om zich empathisch op te stellen. Wanneer ze anderen misbruiken, dan blijven gewetensvolle gevoelens, schuldgevoelens inlevingsvermogen volledig uit. Ze zijn niet in staat om de verantwoordelijkheid voor hun schadelijk gedrag te nemen en schuiven de schuld in de schoenen van hun slachtoffers. Op die manier wil de narcist zich van alle schuld vrij pleiten.
Het kan hen helemaal niets schelen hoe slachtoffers zich voelen en welke schade ze met hun narcistisch gedrag aanrichten. Het enige wat voor de narcist telt is het krijgen van externe validatie en narcistisch voorraad/voorziening. Dat kunnen ze alleen maar bekomen door hun slachtoffers onderuit te halen en zich met de pijn van anderen te verheerlijken.
De dynamiek van narcistisch misbruik
Narcistisch misbruik gebeurt stapsgewijs en in fases. In het begin voel en denk je dat je de ideale vorm van liefde hebt gevonden. Die liefde wordt in het begin afgewisseld met kleine en minimale vernederingen waardoor je niet direct de kwade bedoelingen ervan in ziet. Wanneer je als een blok voor de narcist bent gevallen, wordt het patroon van narcistisch misbruik erger. Je wordt op de meest vernederende manieren in de greep van de narcist vastgehouden. Op dat moment ben je voor hen niet meer dan een marionette pop die ze continu bespelen.
Signalen die kunnen wijzen op narcistisch misbruik
Onderstaande lijst is maar een greep uit de tekens die wijzen op narcistisch misbruik. Dit zijn de meest voorkomende signalen die je voor jezelf kan onderzoeken om na te gaan of je slachtoffer bent van narcistisch misbruik:
- je voelt je vaak uitgeput.
- je verlegt steeds je grenzen en geeft nog meer van jezelf, zonder dat je er iets voor terugkrijgt.
- je kan in de relatie niet tot rust komen en je loopt continu op de tippen van je tenen.
- je bent volledig verwijderd van wie je bent waardoor je lijdt aan identiteitsverlies.
- je voelt je niet (meer) op je gemak bij je partner.
- je leeft voortdurend in verwarring.
- je hebt angst om iets tegen je partner te zeggen.
- het gedrag van je partner is onvoorspelbaar en extreem wisselend.
- er is een grote kloof tussen woorden en daden waardoor je niet weet wat je moet verwachten.
- je betrapt je partner vaak op leugens.
- je hebt paniek- en angstaanvallen.
- je lijdt aan slapeloosheid.
- je partner zet anderen tegen je op.
- je partner vertelt leugen over jou tegen anderen.
- je partner manipuleert jou.
- bij een confrontatie schuift je partner de schuld in jouw schoenen.
- je partner neemt geen enkele vorm van verantwoordelijkheid.
- je partner kan agressief uit de hoek komen (verbaal en/of fysiek).
- je partner hemelt je eerst op en haalt je achteraf naar beneden.
Van zodra je merkt dat deze kenmerken in jullie relatie overheersen, dan is het belangrijk om direct professionele hulp in te schakelen. Hoe langer je daarmee wacht, hoe moeilijker het wordt om ervan los te komen. In het volgend artikel werpen we een licht op de impact van narcistisch misbruik op je zelfvertrouwen en zelfbeeld.
Dit vind je wellicht ook interessant
Narcistische ouders en de negatieve effecten voor de emotionele ontwikkeling van kinderen
Narcistisch gedrag herkennen – De antagonistische kenmerken
7 dingen waar narcisten niet tegen kunnen
Relatieproblemen oplossen: Een gecreëerde illusie van een liefdesrelatie
Hoe ziet een narcist de wereld? Ontdek de narcistische belevingswereld
Gaslighting en narcisme – De narcist ontmaskerd
Een narcistische relatie: verstrikt in het web van de narcist
Leven met een narcist – De impact van een narcistische relatie
Hechtingsstijlen en relaties