Grandioos narcisme

De open of grandioze narcist

Open of grandioos narcisme

Open of grandioos narcisme is een term die wordt gebruikt om een persoon te beschrijven met een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) die openlijk en vaak zonder schaamte zijn/haar gevoelens van superioriteit en zelfbelang openlijk laat zien. Dit in tegenstelling tot een verborgen of kwetsbare narcist, die dezelfde eigenschappen kan hebben, maar deze op een meer subtiele en manipulatieve manier tot uiting brengt.

Het gedrag van een open narcist

Open narcisten zijn vaak extravert, charismatisch en kunnen aanvankelijk zeer aantrekkelijk op anderen overkomen. Ze zijn meestal zeer zelfverzekerd, dominant en eisen constant aandacht en bewondering van anderen. Ze hebben de neiging om zichzelf als superieur te zien en kunnen vaak ongevoelig of zelfs beledigend zijn naar anderen zonder een duidelijk gevoel van schuld of schaamte.

Het is belangrijk om op te merken dat een openlijke narcist niet noodzakelijk gelijk staat aan zelfvertrouwen of zelfzekerheid. Hoewel open narcisten zichzelf vaak als superieur beschouwen, verbergen ze hun diepe onzekerheden en laag zelfbeeld achter een masker van grandiositeit.

Open narcisten in relaties

In relaties zijn open narcisten manipulatief en controlerend. Ze kunnen anderen de schuld geven voor hun fouten en hun partners, vrienden of familieleden vaak kleineren of bekritiseren om hun eigen ego te versterken. Ze hebben de neiging om de behoeften en gevoelens van anderen te negeren, terwijl ze van anderen verwachten dat ze aan al hun eisen en verlangens voldoen.

De Psychologie achter open narcisme

Het is essentieel om te begrijpen dat open narcisme vaak wordt gedreven door diep gewortelde psychologische problemen. Onderzoekers geloven dat de aandoening vaak ontstaat uit een combinatie van genetische en omgevingsfactoren, waaronder mishandeling of verwaarlozing in de kindertijd, excessieve bewondering zonder realistische feedback, en/of onvoorspelbare zorg.

Hoewel open narcisten vaak extreem zelfverzekerd lijken, zijn ze vaak buitengewoon kwetsbaar voor kritiek en kunnen ze zeer defensief reageren op tegenslagen of mislukkingen. Dit komt doordat hun gevoel van eigenwaarde vaak fragiel is en sterk afhankelijk van de bevestiging van anderen.

Kenmerken van een open narcist

  • Ze gedragen zich vaak extravert, arrogant en bezitten niet het vermogen om zich empathisch op te stellen.
  • Hun gedrag is vooral gericht op roem en succes. Ze denken dat ze meer zijn dan anderen en dat ze alles beter weten.
  • Ze overdrijven hun eigen prestaties en capaciteiten.
  • Open narcisten bezitten een laag emotionele intelligentie waardoor ze geen zelfinzicht bezitten.
  • Ze zoeken uiteenlopende excuses om hun falen te rechtvaardigen: het ligt aan hun jeugd, het is de schuld van een mislukte (liefdes)relatie, enzovoort.
  • Hun aandacht is volledig op zichzelf gericht en ze tonen geen oprechte interesse in de gevoels- en belevingswereld van anderen.
  • Komt openlijk uit voor het narcisme en is daar vaak trots op.
online-cursus-losbreken-van-een-traumaband-fabio-vinago-narcismecoach-academy
boek-toxische-relaties-door-fabio-vinago
boek-narcisme-fabio-vinago

Volg ons op sociale media

Pin It on Pinterest