In dit vijfde deel van deze 10-delige blogserie leer je grenzen stellen bij een narcist en je te wapenen tegen grensoverschrijdend gedrag. Narcisten hebben moeite om de grenzen van anderen te respecteren. Dit komt omdat een narcist niet het vermogen bezit om de gevoels- en belevingswereld van anderen te begrijpen. Door hun gebrek aan empathie gedragen narcisten zich extreem manipulatief, arrogant en superieur. Omdat ze de grenzen van anderen als een directe aanslag op hun fragiel gevoel van eigenwaarde zien, proberen ze op uiteenlopende manieren een emotionele reactie bij je uit te lokken. Liever de video bekijken, dan tref je onderaan dit artikel een videolink.
Waarom grenzen stellen bij een narcist zo belangrijk is
Grensoverschrijdend gedrag is voor de narcist een spel om je uit je tent te lokken. Voor hen is dit een manier om te kijken hoeveel invloed ze op jouw emoties kunnen uitoefenen. En wanneer jij overstag gaat, dan heeft de narcist gewonnen. Daarom is het stellen van duidelijke grenzen van primordiaal belang.
Het stellen van duidelijke grenzen biedt zelfbescherming. Hierdoor bescherm je jezelf tegen de herhaling van narcistisch misbruik. Als je weet waar je grenzen liggen dan kan je je beter beschermen om opnieuw narcistisch misbruikt te worden. Grenzen fungeren als een emotionele en fysieke barrière die voorkomt dat anderen je opnieuw kunnen schaden.
Het stellen van grenzen is een teken van zelfrespect. Dit laat zien dat je jezelf waardevol vindt en bereid bent jezelf in zijn totaliteit te respecteren. Zelfrespect helpt jou te (h)erkennen dat je de moeite waard bent en dat je het recht hebt op een respectvolle behandeling. Bovendien helpt het jou om niet meer te tolereren wat schadelijk is voor jou.
Grenzen stellen en emotionele stabiliteit
Een ander voordeel van grenzen stellen is dat je ervoor zorgt dat anderen je emotioneel niet zomaar kunnen uitputten en manipuleren. Wees je ervan bewust dat een langdurige blootstelling aan narcistisch misbruik leidt tot ernstige emotionele en psychische verwondingen. Daarom versterkt het handhaven van grenzen je emotioneel welzijn en voorkom je om opnieuw door de narcist getraumatiseerd te worden.
Daarnaast helpt het stellen van grenzen om je persoonlijke behoeften te beschermen en dit zowel op fysiek, psychisch en emotioneel vlak. Het zorgt ervoor dat jouw behoeften niet worden genegeerd en ondermijnt waardoor je algemeen welzijn wordt bevorderd.
Grenzen stellen versterkt je innerlijke kracht
Wanneer je je grenzen stelt en handhaaft geeft het je de controle over je eigen leven en alle relaties die je met anderen aangaat. Het laat zien dat je de regie over je leven hebt en wie je in welke mate in je leven toelaat. Het is een essentiële stap om terug de macht over je leven te krijgen.
Grenzen stellen bij een narcist behelst meer dan een set regels
Grenzen stellen bij een narcist is meer dan een set opgelegde regels. Het is een daad van zelfliefde die vereist is om te helen van narcistisch misbruik. Het herinnert je eraan dat je waardevol bent en het recht hebt op gezonde en stabiele relaties. Bovendien vormen grenzen een onderdeel van je innerlijke reis naar herstel en welzijn.
Hoe stel je je grenzen bij een narcist?
Iedereen kan leren om grenzen te stellen. Als je bereid bent om hard aan jezelf te werken, dan kan je je deze vaardigheid eigen maken. Als je samen bent met een narcist en je wil je grenzen leren stellen, dan moet je de volgende dingen goed begrijpen:
- erken dat je samen bent met een narcist.
- erken dat je slachtoffer bent van narcistisch misbruik.
- erken dat je door de narcist wordt gemanipuleerd.
- erken dat een narcist is wie hij/zij is en dat er niets is wat je kan doen om deze persoon te veranderen.
- erken dat narcistische relaties nooit beter zullen worden, ongeacht hoeveel je bereid bent om van jezelf te geven.
Wanneer je deze dingen begrijpt en erkent, open je de weg naar het stellen van grenzen, zelfrespect en heling.
Verhoog je bewustzijn
Zelfbewustzijn is een aspect van emotionele intelligentie en is een belangrijke bouwsteen voor persoonlijke groei en welzijn. Het verwijst naar het vermogen om je gedachten, gevoelens, sterktes, zwaktes en waarden te erkennen en te begrijpen.
In de context van narcistisch misbruik is zelfbewustzijn essentieel. Het vormt de basis voor het herstellen van een gezond zelfbeeld en het opbouwen van gezonde grenzen. Je kan je bewustzijn vergroten door:
- je gevoelens en behoeftes te benoemen en daar begrip voor op te brengen.
- te erkennen wat je nodig hebt om je veilig en gewaardeerd te voelen.
- de triggers te herkennen die bij jou een emotionele reactie uitlokken.
- je waarden en overtuigingen te onderzoeken en na te gaan wat je wel en niet belangrijk vindt.
- je sterktes en zwaktes te identificeren.
- na te gaan welke bijdrage de relatie biedt aan jouw waarden en normen
Het is belangrijk om aan te stippen dat zelfbewustzijn de eerste stap is richting herstel. Wanneer je zelfbewust bent kan je pas je grenzen stellen en leven volgens jouw kernwaarden. Door je bewustzijn te verhogen leer je om assertief te zijn en voor jezelf op te komen. Het is een waardevolle vaardigheid die op al jouw levensgebieden een positieve bijdrage levert.
Dit vind je wellicht ook interessant
De signalen van narcistisch misbruik herkennen: blogserie – deel 1
De impact van narcistisch misbruik op je zelfvertrouwen en zelfbeeld: blogserie – deel 2
Fases van een narcistische relatie en waarom ontsnappen moeilijk is: blogserie – deel 3
Omgaan met gaslighting en narcisme na narcistisch misbruik: blogserie – deel 4