Herstellen van emotioneel misbruik na een narcistische relatie: blogserie – deel 6

door jun 2, 2024Narcisme, Narcistisch misbruik

In dit zesde deel van deze 10-delige blogserie leer je herstellen van emotioneel misbruik na een narcistische relatie. Wanneer je slachtoffer bent (geweest) van iemand met narcistische trekken of een narcistische persoonlijkheidsstoornis, dan heeft dit zware gevolgen voor je zelfbeeld. Hoe groot deze gevolgen zijn is afhankelijk van het misbruik zelf, hoelang je eraan bent blootgesteld en de bereidheid die je bezit om dit patroon te doorbreken. Als je het misbruik voor jezelf erkent, dan pas open je de deur naar heling en herstel.

Herstellen van emotioneel misbruik begint met zelfzorg

Misbruikende narcistische relaties leiden altijd tot een beschadigend zelfbeeld. Slachtoffers voelen zich minderwaardig, ontoereikend en onzeker. Zelfzorg vormt de rode draad tijdens het herstelproces en herinnert je eraan dat je een waardevol en authentiek individu bent. Bovendien betekent zelfzorg dat je je het recht toe-eigent dat je goed voor jezelf kan zorgen zonder je schuldig te voelen ten opzichte van de narcist. Daarnaast is zelfzorg een bewuste daad van zelfwaardering en een krachtig tegengif tegen de negatieve overtuigingen die zijn ontstaan door het narcistisch misbruik.

 

 

Zelfzorg herstelt emotionele uitputting

Narcistisch misbruik gaat altijd gepaard met ernstige emotionele uitputting. Slachtoffers worden voortdurend onderworpen aan stress, angst en verwarring waardoor ze tijdens de relatie in functie van de narcist leven. Als gevolg daarvan gaan slachtoffers continu de belangen van de narcist vooropstellen en ondermijnen ze hun eigen behoeften en verlangens. Tot slot biedt zelfzorg de ruimte om je emoties te verwerken en innerlijke rust terug te vinden. Hierdoor kom je opnieuw in balans met jezelf en leer je je eigen behoeftes en verlangens te behartigen.

Herstellen van emotioneel misbruik, zelfcompassie en zelfvergeving

Slachtoffers voelen zich in de relatie met een narcist vaak schuldig. Deze ongegronde schuldgevoelens zijn hen door de narcist aangepraat met als doel slachtoffers te controleren. Ze geven zichzelf de schuld van de situatie omdat ze door de narcist zijn gehersenspoeld.

Zelfzorg biedt een unieke kans om deze schuldgevoelens te vervangen door zelfcompassie. Moedig jezelf aan om vriendelijk en geduldig tegenover jezelf te blijven. Vergeef jezelf voor eventuele keuzes die je hebt gemaakt door het narcistisch misbruik. Wees jezelf ervan bewust dat je niet verantwoordelijk bent voor het misbruik en de keuzes die de narcist maakt.

Bovendien is zelfcompassie en zelfvergeving een belangrijke stap tijdens het herstelproces. Het is belangrijker om uit je fouten te leren dan jezelf schuldig te voelen dat je slachtoffer bent van narcistisch misbruik. Uiteindelijk heb je geen controle over het gedrag van de narcist maar enkel controle hoe jij ermee omgaat.

 

 

Identificeer je eigen behoeften

Allereerst is het van primordiaal belang om je eigen behoeften te identificeren. Wat heb je nodig om je goed te voelen en wat moet er veranderen? Wat heb je zelf in de hand en wat valt buiten je controle?

Creëer een zelfzorgplan die je dagelijkse routine in kaart brengt. Concreet betekent dit dat je bewust tijd voor jezelf moet vrijmaken. Wees je er bovendien van bewust dat zelfzorg geen snelkoppeling is naar genezing. Het is een proces die veel geduld, tijd en doorzettingsvermogen vraagt.

Vergelijk daarnaast jouw helingsproces niet met die van iemand anders. Immers heelt niet iedereen op dezelfde manier. Accepteer dat helen met ups ad downs verloopt en leg de lat voor jezelf niet onrealistisch hoog. Vermijd stagnatie in terugvalpatronen die niets bijdragen aan je mentale, emotionele en psychologisch welzijn.

7 tips om te herstellen van emotioneel misbruik

  • Erken het probleem: de eerste stap naar genezing van emotioneel misbruik is erkennen dat het is gebeurd. Geen erkenning zorgt ervoor dat je in de vicieuze cirkel van narcistisch misbruik blijft zitten.
  • Oefen zelfzorg: ik kan het niet genoeg benoemen dat zelfzorg essentieel is. Neem voldoende tijd om mentaal en emotioneel voor jezelf te zorgen. Concreet betekent dit voldoende slaap, een evenwichtig eetpatroon en dingen ondernemen die je blij en gelukkig maken.
  • Identificeer triggers: emotioneel misbruik kan triggers creëren die intense emoties veroorzaken. Het is belangrijk om deze triggers te identificeren zodat je kan voorkomen om opnieuw getraumatiseerd te worden. Let op je gedachten, emoties en lichamelijke ongemakken wanneer je getriggerd wordt. Pas wanneer je je triggers hebt geïdentificeerd, dan pas kan je strategieën ontwikkelen hoe je ermee kan omgaan.
  • Ontwikkel copingvaardigheden: copingvaardigheden zijn hulpmiddelen en technieken die je helpen om met moeilijke emoties en situaties om te gaan. Dit kan gaan van ademhalingsoefeningen, tot relaxatie, visualisatietechnieken en therapie.
  • Beoefen zelfcompassie: zelfcompassie houdt in dat je vanuit vriendelijkheid en begrip naar jezelf handelt. Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen die een moeilijke tijd doormaakt.
  • Stel je grenzen: grenzen stellen betekent nee zeggen tegen de dingen die niet overeenstemming zijn met je waarden, behoeften of verlangens. Dit betekent nee zeggen tegen activiteiten waar de narcist bij betrokken is of die je in een situatie brengen waarin je opnieuw slachtoffers wordt. Op die manier bouw je aan een gevoel van zelfcontrole en zelfrespect.
  • Vergeef maar vergeet niet: vergeven is een persoonlijke beslissing. Wees je ervan bewust dat het niet nodig is om de narcist te vergeven om te genezen van emotioneel misbruik. Voor sommigen kan vergeving echter wel een onderdeel zijn van het genezingsproces. Dit houdt in dat je woede en wrok ten opzichte van de narcist loslaat, maar het betekent niet dat je het misbruik vergeet of het misbruikend gedrag goedpraat. 

 

 

Dit vind je wellicht ook interessant

De signalen van narcistisch misbruik herkennen: blogserie – deel 1
De impact van narcistisch misbruik op je zelfvertrouwen en zelfbeeld: blogserie – deel 2
Fases van een narcistische relatie en waarom ontsnappen moeilijk is: blogserie – deel 3
Omgaan met gaslighting en narcisme na narcistisch misbruik: blogserie – deel 4
Grenzen stellen bij een narcist – Omgaan met narcisme en grensoverschrijdend gedrag: blogserie – deel 5

Volg ons op sociale media

narcisme-COACH-logo4

Fabio Vinago is de oprichter van de Narcismecoach Academy. Hij is een fulltime content creator op TikTok, Facebook en Instagram waar hij dagelijks video’s deelt over narcisme, narcistisch misbruik, liefde en relaties, Fabio is een relatie- en gedragstherapeut, gespecialiseerd in relatieproblemen en een narcisme deskundige. Fabio is auteur van de bestsellers ‘Co-ouderschap met een narcistische ex‘,  ‘Uit de klauwen van een narcist‘ en ‘Toxische relaties voorbij‘.

Pin It on Pinterest