Hoe herken je een narcist? De cognitieve kenmerken

door apr 30, 2024Uncategorized

Hoe herken je een narcist aan de hand van de 5 cognitieve kenmerken? Wanneer we spreken over de cognitieve kenmerken van narcisten, dan hebben we het over de manier hoe ze denken. Narcisten vertonen verwrongen denkpatronen en ze leven in hun eigen gecreëerde en onjuiste realiteit. Door hun vasthoudendheid aan hun eigen gecreëerde realiteit gaan narcisten er zomaar vanuit dat hun denkwijze de enige juiste is en die van alle anderen fout.

Hoe herken je een narcist?

Narcisten houden krampachtig vast aan de ideeën die ze hebben met weinig tot geen bereidheid om toe te geven dat hun standpunt weleens verkeerd zou zijn. Het is belangrijk om de cognitieve kenmerken te leren begrijpen omdat het de denkpatronen van narcisten zijn die hun gedrag bepaalt. Met andere woorden: het begrijpen van hun denkprocessen geeft inzicht in hun gedrag.

Binnen de cognitieve cluster zijn er vijf patronen die we aan een narcist kunnen toekennen:
Kan een narcist al deze eigenschappen hebben?

De meeste narcisten hebben minstens 2 eigenschappen uit elke categorie. Wees je ervan bewust dat de belangrijkste kenmerken van narcisme een gebrek aan empathie, grandisositeit, validatie zoeken en emotieregulatie problemen zijn.

We willen nogmaals uitdrukkelijk aanstippen dat enkel een gespecialiseerd arts (psychiater) uitsluitsel kan geven of iemand wel of niet aan narcisme lijdt. Dit betekent niet dat als er geen officiële diagnose is, de situatie voor slachtoffers minder erg is.

De persoon in kwestie moet zichzelf laten testen. Als een potentiële narcist dit weigert, zal er ook geen officiële diagnose volgen, wat niet betekent dat de persoon het daarom niet kan hebben.

Dit vind je wellicht ook interessant

7 dingen waar narcisten niet tegen kunnen
De signalen van narcistisch misbruik herkennen: blogserie – deel 1
De impact van narcistisch misbruik op je zelfvertrouwen en zelfbeeld: blogserie – deel 2
Fases van een narcistische relatie en waarom ontsnappen moeilijk is: blogserie – deel 3
Relatieproblemen oplossen: Een gecreëerde illusie van een liefdesrelatie 

Volg ons op sociale media

narcisme-COACH-logo4

Fabio Vinago is de oprichter van de Narcismecoach Academy. Hij is een fulltime content creator op TikTok, Facebook en Instagram waar hij dagelijks video’s deelt over narcisme, narcistisch misbruik, liefde en relaties, Fabio is een relatie- en gedragstherapeut, gespecialiseerd in relatieproblemen en een narcisme deskundige. Fabio is auteur van de bestseller ‘Uit de klauwen van een narcist‘ en ‘Toxische relaties voorbij‘.

Pin It on Pinterest