Hoovering

De ex-partner emotioneel terug in de relatie zuigen

Hoovering

Hoovering is genoemd naar het bekende stofzuiger merkHoover’ en beschrijft de neiging van narcisten om hun ex-partners emotioneel in de relatie terug te zuigen. Deze manipulatietechniek kan variëren van subtiel contact tot intense pogingen om de ex-partner opnieuw aan zich te binden. Hoovering is bedoeld om controlete behouden, narcistisch voorraad te krijgen en de ex-partner volledig te destabiliseren.

De kenmerken van hoovering

Hoovering kan zich in uiteenlopende vormen manifesteren. Hier volgen de meest voorkomende:

  • De narcist zoekt onverwachts contact dat zich kan uiten in schijnbare vriendelijkheid, tot dramatische smeekbedes om terug te komen.
  • Hoovering omvat vaak berichten die zijn ontworpen om schuldgevoelens of sympathie op te roepen. Narcisten beweren dat ze zijn veranderd en dat ze niet zonder de ex-partner kunnen functioneren.
  • Hoovering gaat gepaard met idealisatie waarbij de narcist de ex-partner overlaadt met complimenten en lof (love bombing) om de aantrekkingskracht te herstellen.
  • In bepaalde gevallen kan hoovering overgaan tot dreigementen en intimidatie, vooral als de narcist het gevoel heeft de controle te verliezen.
  • Narcisten die hoovering toepassen kunnen emotioneel aandringen op vergeving en een tweede kans, ondanks hun eerdere kwetsende acties.
  • De narcist kan zijn hulp aanbieden in de hoop op een relatieherstel.
  • De narcist blikt terug op gedeelde herinneringen en momenten om nostalgische gevoelens op te wekken. Ze refereren naar goede tijden en benadrukken de positieve momenten uit het verleden om een verlangen naar een relatieherstel te stimuleren.

Hoovering en sociale media stalking

Narcisten die hooveren kunnen obsessief hun socialemediaprofielen en activiteiten monitoren om een aanwezigheid in het leven van de ex-partner te behouden. Dit kan zich eveneens uiten in onverwachtse reacties of likes op berichten als een subtiele manier om betrokkenheid te tonen.

Dreigen met zelfbeschadiging

Bepaalde narcisten die hooveren kunnen dreigen zichzelf iets aan te doen om medelijden op te wekken en de ex-partner te manipuleren. Ze spelen in op de emotionele angst van hun ex door hen te chanteren door zelfbeschadigend gedrag te vertonen.

Het gebruik van lastercampagnes

Als de hooveringtechnieken van de narcist niet werken, starten ze met lastercampagnes. Ze verspreiden geruchten en leugens over hun ex om hun reputatie te beschadigen en controle te behouden. Ze dreigen met het openbaar maken van persoonlijke informatie om de ex-partner in bedwang te houden.

Gesprekken met gemeenschappelijke kennissen

Om hun hooveringtactiek nog wat extra kracht te geven proberen narcisten informatie door te geven via gemeenschappelijke vrienden en familieleden (triangulatie). Ze schakelen tussenpersonen in om de ex-partner te benaderen met berichten en smeekbedes.

Emotionele chantage

Een andere slinkse manier van de narcist de ex-partner te hooveren is emotionele chantage. Ze maken gebruik van onder andere gaslighting en love bombing om hun ex een schuldgevoel aan te praten en weer in de relatie te trekken. Tot slot beschuldigen ze de ex-partner van ongevoeligheid als een middel om sympathie op te wekken.

online-cursus-losbreken-van-een-traumaband-fabio-vinago-narcismecoach-academy
boek-toxische-relaties-door-fabio-vinago
boek-narcisme-fabio-vinago

Volg ons op sociale media

Pin It on Pinterest