Leven met een narcist en de impact van een narcistische relatie

door jan 9, 2024Narcisme, Narcistisch misbruik

Wie met een narcist heeft geleefd, kan bevestigen dat deze mensen zich als extreem superieur beschouwen. Leven met een narcist kan misschien wel een uitdaging zijn, maar op de lange termijn is een dergelijke relatie belastend, uitputtend en vernielend. Narcisten kunnen geen diepe verbinding met hun partner aangaan, ze hebben niet het vermogen om empathisch te handelen en zijn tot slot erg egoïstisch ingesteld. Zo’n relatie is vroeg of laat vernietigend met alle gevolgen van dien.

Leven met een narcist: zo functioneert hij

Met zijn charmante uitstraling vol zelfvertrouwen, laat de narcist in het prille begin een interessante indruk achter. Maar als je hem/haar beter leert kennen, kom je tot de vaststelling dat het egoïsme prominent aanwezig is.

Narcisten bezitten niet het vermogen om zich op een liefdevolle manier te verbinden en slagen er niet in om een langdurige relatie op te bouwen. De narcist draagt een zware emotionele rugzak. Ze nemen veel van je energie, verwachten dat je direct voor hen klaarstaat, ze beloven veel en doen weinig.

Bovendien probeert de narcist zijn/haar partner dwangmatig te controleren en de ander volledig afhankelijk te maken, waardoor zijn ego met macht wordt gevoed. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat narcisten een vast gedragspatroon volgen.

De narcist:

Narcistisch misbruik

Leven met een narcist veroorzaakt altijd pijnlijke situaties. En vaak blijft het daar niet bij. Slachtoffers worden psychisch mishandeld en verliezen alle realiteitszin. Ze voelen dat de relatie niet goed voor hen is maar durven hun partner niet te verlaten.

Slachtoffers moeten er zich van bewust zijn dat narcistisch misbruik subtiel begint en na verloop van tijd eindigt in extreme en onaanvaardbare situaties. Hier volgen enkele vragen die je je kan stellen om na te gaan of je slachtoffer bent van narcistisch misbruik.

Het is essentieel om je deze vragen consequent te stellen en niet zomaar ‘ja’ te antwoorden. Neem elke vraag goed in je op, denk erover na en stel je de vraag of de relatie nog wel gezond voor je is. Als je je in veel van de bovengenoemde dingen herkent, dan is het aangewezen om na te denken over de kwaliteit van de relatie.

Jezelf van een narcist bevrijden

De enige manier om je te bevrijden van een narcist, is door resoluut de stap te zetten om hem/haar te verlaten. Vervolgens is het essentieel om al het contact te verbreken. Elke reactie die je van de narcist voedt, is voldoende om hem/haar opnieuw toegang tot je leven te geven. Onder contact verbreken verstaan we het volgende:

  • Verander de wachtwoorden van je e-mailaccount, sociale media, bankkaart, enzovoort.
  • Zijn er kinderen in het spel, hou het contact praktisch en op een neutrale plaats.
  • Had je ex toegang tot je woning, verander dan de sloten. 
  • Reageer op geen enkel bericht en hou je nieuwsgierigheid onder controle. 
  • Controleer zijn privéleven niet en vraag jullie gezamenlijke vrienden niet over je ex uit. 
  • Sta op je strepen. 
  • Zorg goed voor jezelf. 
  • Ontvang je post van je ex, verstuur ze dan terug naar de afzender. 
  • Snij de emotionele band(en) door. 

Hoe verleidelijk het ook kan zijn om dingen over je ex te weten te komen, jij moet nu controle hebben over de situatie. Waarschijnlijk zal je je afvragen of je ex je wel echt graag heeft gezien en van je heeft gehouden. Bespaar je de moeite om dit te achterhalen want hier kan ik je volmondig neen op zeggen. De narcist houdt alleen van zichzelf en weet niet wat het inhoudt om van anderen te houden. Hij zal zich altijd achter zijn manipulatief masker verschuilen. 

Maar dit betekent niet dat je niet van jezelf mag houden. Het is jouw gebrek aan zelfliefde, die jou een slachtoffer van de narcist heeft gemaakt. Wanneer je terug van jezelf houdt, zal je jullie relatie ook vanuit een heel ander perspectief bekijken.

Verbreek al het contact, alsof dat het laatste is wat je ooit zal doen. Hij/zij mag niets meer van weten. Als hij doorheeft hoe emotioneel je bent, dan zal hij opnieuw een manier vinden om terug in je leven te komen.

Creëer ruimte voor jezelf en benut die tijd om nieuwe dingen te bestuderen zoals persoonlijke groei, spiritualiteit, enzovoort. Volg een cursus of workshop en kom in contact met gelijkgestemde. Dit zal je verwerkingsproces positief beïnvloeden.

Dit vind je mogelijk ook interessant

Volg ons op sociale media

narcisme-COACH-logo4

Fabio Vinago is de oprichter van de Narcismecoach Academy. Hij is een fulltime content creator op TikTok, Facebook en Instagram waar hij dagelijks video’s deelt over narcisme, narcistisch misbruik, liefde en relaties, Fabio is een relatie- en gedragstherapeut, gespecialiseerd in relatieproblemen en een narcisme deskundige. Fabio is auteur van de bestseller ‘Uit de klauwen van een narcist‘ en ‘Toxische relaties voorbij‘.

Pin It on Pinterest