Love bombing

Misleidende liefdesbombardementen

Love bombing

Een van de termen die je tegenwoordig vaak tegenkomt is ‘love bombing’. Dit zijn misleidende liefdesbombardementen, overdreven ‘liefdevol’ gedrag die een verraderlijke vorm van emotionele manipulatie vertegenwoordigt. Deze manipulatietechniek wordt vaak gebruikt door individuen met narcistische of manipulatieve neigingen of een andere persoonlijkheidsstoornis om iemand in hun greep te krijgen. Hoewel het er aanvankelijk op lijkt dat iemand overweldigd wordt door liefde en genegenheid, schuilt er een duistere bedoeling achter deze manipulatietechniek.

De opkomst van love bombing

Love bombing is geen nieuw fenomeen. In de afgelopen decennia heeft de opkomst van digitale communicatie en sociale media het makkelijker gemaakt om intensieve en frequente interactie te hebben met anderen. Dit heeft nieuwe mogelijkheden gecreëerd zodat het fenomeen zich nog uitgebreider en doeltreffender kan manifesteren. Online datingplatforms en socialmediakanalen bieden manipulators een ideaal speelveld om hun manipulatieve strategieën uit te voeren, terwijl ze zich verschuilen achter een virtuele façade van oprechte genegenheid en interesse.

De definitie en kenmerken 

Love bombing kan omschreven worden als een strategie waarbij een persoon overmatig genegenheid, aandacht en liefde toont aan een ander met als doel die persoon emotioneel afhankelijk te maken en te controleren. Het begint meestal met een intense en bijna overweldigende stortvloed van liefdevolle gebaren, complimenten, cadeaus en andere vormen van positievebekrachtiging. Het slachtoffer wordt vaak overdonderd door deze aandacht en voelt zich buitengewoon speciaal en gewaardeerd. De signalen  zijn vaak subtiel en kunnen nogal variëren, afhankelijk van de persoon die deze tactiek inzet.

Hier volgen enkele van de meest voorkomende signalen van love bombing:

 • Een snel tempo
 • Intense aandacht en ongepaste intimiteit
 • Cadeaus en gunsten
 • Een toekomstvisie bieden
 • Een onrealistisch toekomstbeeld voorhouden
 • Isolatie
 • Overmatige bewondering
 • Extreem jaloers gedrag
 • Snelle veranderingen in stemming en gedrag
 • Emotionele manipulatie
 • Het gebruik van intieme details
 • Een gebrek aan persoonlijke ruimte

Wees je ervan bewust dat het hoofd bieden aan love bombing een proces van zelfbewustzijn en persoonlijke groei is. Het vereist moed en doorzettingsvermogen om jezelf te beschermen tegen dergelijke manipulatieve praktijken.

De subtiele overgang van liefdevolle genegenheid naar emotionele afhankelijkheid en misbruik maakt van deze tactiek een krachtig instrument om je afhankelijk te maken. Door je bewust te worden van de tekenen, kun je jezelf wapenen tegen de verleidelijke en schadelijke effecten van deze vorm van emotionele manipulatie. Alert blijven is de boodschap!

online-cursus-losbreken-van-een-traumaband-fabio-vinago-narcismecoach-academy
boek-toxische-relaties-door-fabio-vinago
boek-narcisme-fabio-vinago

Volg ons op sociale media

Pin It on Pinterest