Narcistisch misbruik

De narcistische relatiedynamiek

Narcistisch misbruik

Narcistisch misbruik is een vorm van emotionele en psychische manipulatie die wordt toegepast door iemand met een narcistische persoonlijkheodsstoornis (NPS). Omdat narcisten niet in staat zijn om empathie te voelen, kunnen ze geen wederkerige en verbindende langetermijnrelaties aangaan. De narcist neemt, verwacht en eist dingen zonder er iets voor terug te geven. De relatie is gebaseerd op mooie woorden en valse beloftes die ze zelden of nooit zullen nakomen.

De narcist zal je in het begin van de relatie op een voetstuk plaatsen en je laten geloven dat de ideale liefde voor jullie is voorbestemd. Deze aantrekkingskracht wordt versterkt en vergroot door jou te laten geloven dat hij (of zij) jouw soulmate is en dat jij de perfecte partner voor hem bent. Hij is het met alles eens en speelt een perfecte kopie van hoe jij de ideale (ge)liefde ziet. Hierdoor denk je dat je de partner van je dromen hebt gevonden.

Narcisten volgen een vast patroon die bestaat uit manipulatie en narcistisch misbruik. Hij heeft de gave om te zien waar jouw behoeftes en verlangens liggen om deze vervolgens te vervullen. Je bent niet in staat om zijn masker te doorprikken en je kijkt bewonderend naar hem op.

Narcisten en relaties

Wanneer je pas met een narcist samen bent, voel je je de koning(in) te rijk. Hij kan het perfecte scenario spelen waarin hij zich voordoet als de prins op het witte paard. Het is bijna onmogelijk om zijn liefdevolle, charmante, charismatische én verleidelijke blik te weerstaan. Je ervaart de ideale vorm van liefde. Omdat je in het begin enkel zijn aantrekkelijke eigenschappen te zien krijgt, lijk je in een sprookje beland dat té mooi is om waar te zijn. 

Naar wie gaat de narcist op zoek?

Narcisten voelen zich aangetrokken tot gevoelige, empathische en zorgzame mensen. De narcist is alles wat jij niet bent. In het begin van de relatie overspoelen ze jou met liefdesbombardementen (lovebombing) om je achteraf te devalueren en af te danken. In de belevings- en gevoelswereld van de narcist is er geen ruimte voor jouw gevoelens en verlangens. Narcisten zijn enkel op zoek naar narcistisch voorraad dat ze verkrijgen door jou herhaaldelijk te manipuleren via de cyclus van narcistisch misbruik. 

De cyclus van narcistisch misbruik

De cyclus van narcistisch misbruik bestaat uit een vast stramien die we in drie verschillende fases kunnen onderverdelen.

1 – De idealisatiefase

Deze fase staat bekend als de fase van waardering en wordt gekenmerkt door liefdesbombardementen. De narcist creëert een gevoel van onmiddellijke verbondenheid. Ze geven je het gevoel dat je uniek en geweldig bent en plaatsen je op een voetstuk.

De narcist zal je verblinden met cadeaus, complimenten en liefdevolle gebaren. Ze geven je het gevoel dat ze zich oprecht tot jou aangetrokken voelen. Het lijkt alsof ze meteen verliefd op je zijn en het voelt alsof het is voorbestemd. 

2 – De devaluatiefase

Deze fase staat bekend als de afschrijvingsfase waar je langzaam maar zeker in terechtkomt. De narcist geeft je subtielehints dat je iets verkeerd hebt gedaan, dat je iets belangrijks bent vergeten of dat je zijn gevoelens hebt gekwetst. Hierdoor begin je je onzeker en schuldig te voelen. Hier volgen enkele narcistische gedragingen die in de devaluatiefase zullen plaatsvinden. 

  • De narcist is passief-agressief.
  • De narcist maakt achterbakse complimenten.
  • De narcist zoekt excuses voor zijn slecht gedrag.
  • De narcist heeft een gebrek aan empathie en validatie.
  • De narcist vergelijkt jou met anderen.
  • De narcist vernederd jou en scheld je uit.
  • De narcist kan niet open en transparant communiceren.
  • De narcist vertelt leugens en ontkent de realiteit.
  • De narcist past gaslighting of andere manipulatietechnieken toe.
  • De narcist maakt gebruik van triangulatie.

In deze fase zal de narcist je eveneens beschuldigen van dingen die je niet hebt gedaan. Hij manipuleert jou middels gaslighting waardoor je begint te twijfelen aan jezelf, je geheugen en je geestelijke gezondheid.

3 – De herhalingsfase

De devaluatiefase zorgt ervoor dat je je depressief, angstig en verward voelt om de relatie met de narcist te verbreken. In de herhalingsfase herhaalt de cyclus van idealisering en devaluatie zich opnieuw. Ze zullen zich plots aardig gedragen, je overladen met complimenten en je opnieuw een gevoel van waardering geven. Maar van zodra je je beter begint te voelen, beginnen ze opnieuw met jou te devalueren. 

4 – De afdankfase

De afdankfase kan op verschillende manieren verlopen. De narcist beslist dat hij klaar is met jou en dat je geen nut meer bent voor hem. De afwijzing is meestal resoluut, snel en brutaal. Of de narcist kan de cyclus van narcistisch misbruik herhalen door je te overladen met liefdesbombardementen, idealisatie, devaluatie en afwijzing en dit net zolang tot je uiteindelijk helemaal losbreekt.

online-cursus-losbreken-van-een-traumaband-fabio-vinago-narcismecoach-academy
boek-toxische-relaties-door-fabio-vinago
boek-narcisme-fabio-vinago

Volg ons op sociale media

Pin It on Pinterest