Narcistisch misbruik herkennen – De signalen van emotioneel en psychisch geweld

door jan 9, 2024Narcisme, Narcistisch misbruik

Wanneer je samenleeft met een narcist dan betekent dit dat je volledig van jezelf bent verwijderd. Je bent vooral gericht op de narcist en hoe je het hem in alle opzichten naar zijn zin kan maken zonder dat je daar waardering voor ontvangt. Het is een leven die bestaat uit stress, onzekerheid en teleurstellingen. De reden waarom je je zo onmachtig en hulpeloos voelt is omdat je door het narcistisch misbruik je innerlijke kracht en zelfredzaamheid uit handen hebt gegeven. Voor je kan inzien wat de narcist in werkelijkheid met je doet, dien je afstand van hem te nemen zodat je alles in een juist perspectief kan plaatsen.

Narcistisch misbruik herkennen

Voor slachtoffers is het niet altijd gemakkelijk om in de relatie de narcistische manipulatietechnieken te herkennen. Toch zijn er een aantal tekens die véél slachtoffers kunnen opmerken:

Een eenzijdige verhouding

In de relatie met een narcist verlies je je eigenwaarde. De explosieve situatie, de sociale isolatie en de uitputtende gevoelens zorgen er ongemerkt voor dat je veel van je eigen waarden en normen verliest waardoor je steeds meer van je eigen autonomie opgeeft.

Tijdens de relatie zul je onbewust veel van jezelf weggeven om de relatie in stand te kunnen houden. Om te voldoen aan de behoeften van de narcist zul je grote compromissen moeten sluiten. Dit kan tijdelijk goed gaan, maar op een bepaald moment zul je daar een hoge prijs voor betalen én word je er ongelukkig.

Na verloop van tijd gaat je ware zelf veranderingen willen doorvoeren, om zo de ongezonde balans in de relatie te herstellen. Je zal automatisch meer voor jezelf opkomen. En wanneer je in een relatie met een narcist meer voor jezelf opkomt en je eigen waarden vooropstelt dan uit zich dat direct in meer conflicten en nog meer narcistisch misbruik.

Narcistisch misbruik en de ontkenning van de realiteit

Tijdens de relatie proberen slachtoffers de problemen weg te rationaliseren. Slachtoffers kunnen niet meer logisch nadenken hoe de narcist in werkelijkheid is. Als anderen vertellen dat ze beter af zijn zonder hem, willen ze dat vaak niet inzien.

Het emotioneel misbruik sluipt er op zo’n sluwe manier in dat slachtoffers niet doorhebben hoe de narcist hen geleidelijk aan van hun leven berooft. Het is voor slachtoffers belangrijk om erkenning te geven dat ze door het misbruik een andere persoon zijn geworden. Want door de narcistische manipulatie kunnen slachtoffers in een demoraliserende spiraal van zelftwijfel en angst terechtkomen.

De enige manier om daaraan te ontsnappen is zo ver mogelijk uit de buurt van de narcist te blijven en door te gaan met je eigen leven. Want als je in een relatie zit waarin je enkel jezelf verliest dan ben je het aan jezelf verplicht om betere keuzes te maken voor je eigen welzijn.

Slachtoffers moeten inzien dat ze door de manipulaties volledig zijn geconditioneerd om het leven van de narcist te leven en ze hem telkens moeten terugnemen nadat ze verschillende keren door de narcist zijn vernederd.

(h)erken de situatie

Wanneer slachtoffers de situatie niet (h)erkennen, ontstaat er psychische en emotionele afhankelijkheid die verward wordt met liefde. Maar de relatie met een narcist is geen liefde! Het is ongezonde vorm van emotionele afhankelijkheid waarbij de narcist jouw leven volledig beheerst, domineert, controleert en je zelfredzaamheid volledig ontneemt.

Het is begrijpelijk dat dergelijke inzichten veel moeite kosten maar wees je ervan bewust dat wanneer je de waarheid onder ogen komt, de situatie ziet zoals ze is, objectief en met een open houden naar de narcist kan kijken, je ook niet meer zal deelnemen aan zijn manipulatieve spelletjes en mind games waardoor je het narcistisch gedrag gemakkelijk kan doorprikken.

Waarschijnlijk zal je eerst over je gevoelens willen praten maar dit maakt de toestand alleen maar erger. Je moet de narcist niet overtuigen want hij zal jouw gevoelens nooit begrijpen (een narcist bezit geen empathie en hij kan niet geven wat hij niet voelt en bezit). Het gaat erom dat je op eigen kracht je perspectief over de situatie verandert. Focus je op jezelf, je eigen kracht en ga terug naar de bron in jezelf zodat je de narcist en de relatie achter je kan laten.

Dit vind je mogelijk ook interessant

Volg ons op sociale media

narcisme-COACH-logo4

Fabio Vinago is de oprichter van de Narcismecoach Academy. Hij is een fulltime content creator op TikTok, Facebook en Instagram waar hij dagelijks video’s deelt over narcisme, narcistisch misbruik, liefde en relaties, Fabio is een relatie- en gedragstherapeut, gespecialiseerd in relatieproblemen en een narcisme deskundige. Fabio is auteur van de bestseller ‘Uit de klauwen van een narcist‘ en ‘Toxische relaties voorbij‘.

Pin It on Pinterest