Narcistische projectie – Zo projecteert de narcist zijn/haar gedrag op jou

door mrt 24, 2024Narcisme, Narcistisch misbruik, Narcistische manipulatie

Narcistische projectie is een psychologisch fenomeen waarbij een narcist zijn/haar eigen gedrag, negatieve eigenschappen, emoties of gedachten aan anderen toeschrijft. Dit gedrag ontstaat vanuit een diepgeworteld gevoel van onzekerheid en een fragiel zelfbeeld die narcisten trachten te beschermen.

Narcistische projectie is het opnoemen van wat ze zelf zijn

Projectie is een manipulatietechniek die door bijna alle narcisten wordt toegepast. Het is het opnoemen wat narcisten zelf zijn. Ze beschuldigen slachtoffers van wat ze doen terwijl de narcist het eigenlijk zelf doet.

Narcisten projecteren hun gedrag, tekortkomingen, gebreken en anderen onhebbelijkheden van zichzelf op anderen. Omdat narcisten er zelf niet mee willen of kunnen omgaan, is projectie een gemakkelijke vluchtweg voor hen. Dit omdat ze niet met hun gedrag geconfronteerd willen worden.

Externalisering van de eigen acties

Projectie is eveneens een onbewuste manier om het bestaan van iets in henzelf te ontkennen en het aan anderen toe te kennen: ze externaliseren dit, ze zoeken extern naar een zondebok om de verantwoordelijkheid van hun gedrag bij anderen te weerleggen. Narcisten doen dit omdat ze niet graag geconfronteerd worden met wie ze zijn. Ze verafschuwen hun eigen gevoelens van kwetsbaarheid die gepaard gaat met diepe schaamte en onwaardigheid.

Dit vind je wellicht ook interessant

Hoe ziet een narcist de wereld? Ontdek de narcistische belevingswereld
Gaslighting en narcisme – De narcist ontmaskerd

Een narcistische relatie: verstrikt in het web van de narcist
Leven met een narcist – De impact van een narcistische relatie

Volg ons op sociale media

narcisme-COACH-logo4

Fabio Vinago is de oprichter van de Narcismecoach Academy. Hij is een fulltime content creator op TikTok, Facebook en Instagram waar hij dagelijks video’s deelt over narcisme, narcistisch misbruik, liefde en relaties, Fabio is een relatie- en gedragstherapeut, gespecialiseerd in relatieproblemen en een narcisme deskundige. Fabio is auteur van de bestseller ‘Uit de klauwen van een narcist‘ en ‘Toxische relaties voorbij‘.

Pin It on Pinterest