Omgaan met hoovering – Dit zijn de signalen dat de narcist je terug wilt

door apr 1, 2024Narcistisch misbruik, Narcistische manipulatie

Hoovering verwijst naar het manipulatief gedrag van een narcist om reeds gemaakte slachtoffers terug in de relatie te trekken. Deze tactiek wordt door narcisten gebruikt op het moment wanneer slachtoffers de relatie met een narcist hebben beëindigd of afstand hebben genomen. Het doel van hoovering is duidelijk: narcisten willen macht en controle behouden om de narcistische voorraad die ze zijn verloren opnieuw te herstellen. Omgaan met hoovering vraagt inzichten en effectieve strategieën. Onderaan dit artikel tref je een video over deze sluipende manipulatietechniek.
Omgaan met hoovering

Een van de eerste stappen om deze manipulatietechniek te herkennen is de dynamiek van hoovering te herkennen. Hoovering kan verschillende vormen aannemen waaronder onverwachte telefoontjes, berichten, cadeaus (love bombing), smeekbedes, bedreigingen of het toepassen van gaslighting.

Hoovering kan variëren van liefdevol en charmant gedrag, tot manipulatieve en agressieve neigingen. Voor slachtoffers is het van cruciaal belang om zich bewust te zijn van de tactieken die narcisten toepassen om hen opnieuw in de relatie te trekken.

Bovendien is het essentieel dat slachtoffers begrijpen dat hoovering geen oprechte en integere intenties behelzen. Narcisten hooveren enkel om slachtoffers te controleren en te misleiden met valse beloftes die ze niet zullen waarmaken.

Hoovering en grenzen stellen

Als je je wil beschermen tegen hoovering dan is het van primordiaal belang om grenzen te stellen en deze consequent te handhaven. Dit betekent dat je alle (niet noodzakelijke) communicatie blokkeert en de geen-contact-regel toepast. Iedere vorm van contact is voor de narcist de perfecte gelegenheid om je opnieuw in zijn/haar narcistisch web te weven. Kom voor jezelf op en sta dit niet toe!

Dit vind je wellicht ook interessant

7 dingen waar narcisten niet tegen kunnen
De signalen van narcistisch misbruik herkennen: blogserie – deel 1
De impact van narcistisch misbruik op je zelfvertrouwen en zelfbeeld: blogserie – deel 2
Fases van een narcistische relatie en waarom ontsnappen moeilijk is: blogserie – deel 3
Relatieproblemen oplossen: Een gecreëerde illusie van een liefdesrelatie

Volg ons op sociale media

narcisme-COACH-logo4

Fabio Vinago is de oprichter van de Narcismecoach Academy. Hij is een fulltime content creator op TikTok, Facebook en Instagram waar hij dagelijks video’s deelt over narcisme, narcistisch misbruik, liefde en relaties, Fabio is een relatie- en gedragstherapeut, gespecialiseerd in relatieproblemen en een narcisme deskundige. Fabio is auteur van de bestseller ‘Uit de klauwen van een narcist‘ en ‘Toxische relaties voorbij‘.

Pin It on Pinterest