Relatieproblemen oplossen: Een gecreëerde illusie van een liefdesrelatie

door jan 15, 2024Liefde en relaties

In de afgelopen eeuw is ons beeld van liefdesrelaties flink veranderd. Onze grootouders zagen het huwelijk als een permanent contract en de (liefdes)relatie als een zakelijke gebeurtenis. Als die relatie leuk en plezierig was, dan was dat mooi meegenomen. Ze maakten zich niet druk over de inhoud van de relatie zelf en ze vroegen zich niet af of ze als partners wel gelukkig waren, laat staan dat er gesproken werd over uit elkaar gaan, scheiden of relatieproblemen oplossen. Ieder van hen had een eigen en duidelijke rol: de man werd gezien als de kostwinner en de vrouw zorgde voor het huishouden en de kinderen. Anno 2024 liggen de rollen niet meer zo vast en ontwikkelen zowel mannen als vrouwen uiteenlopende kwaliteiten om de relatie in goede banen te leiden.

Het romantisch kader van een liefdesrelatie

In onze huidige maatschappij en onder invloed van de sociale media bekijken we een liefdesrelatie vaak vanuit verliefdheid en romantiek. Met de opkomst van TikTok (de app waarmee je korte video’s maakt) en de welbekende hashtag #relationshipgoals die meer dan 14 biljoen video’s heeft, creëren we nog meer verwarring. In werkelijkheid overleeft verliefdheid zelden de dagelijkse omgang met een liefdespartner.

Geen enkele verliefdheid is bestand tegen de constante aanwezigheid van de geliefde want ze is meestal gebaseerd op het idealiseren van de ander, met weinig oog voor de minder leuke aspecten van de liefdespartner die we op dat moment niet zien. Als je langer en intiemer met iemand omgaat, dan komen al die minder leuke kantjes uiteindelijk aan de oppervlakte en is er een reële kans dat teleurstellingen en desillusies de kop opsteken. Een innige, langdurige en intieme relatie onderhouden vraagt veel commitment, zeker als een van de partners hoge verwachtingen van een relatie heeft.

Relatieproblemen oplossen – De weg naar intimiteit

Als je elkaar leuk vindt, dan is intimiteit niet iets wat vanzelf tot stand komt. Intimiteit tussen partners is het resultaat van een serieuze inspanning en begrip voor en naar elkaar, vanuit het perspectief van de ander, zonder je eigen perspectief te verliezen. Concreet betekent dit dat je de ander met zijn/haar gebreken volledig aanvaardt en jezelf volwaardig accepteert zoals je bent. Dat is niet altijd een gemakkelijke opgave! De kunst van samenblijven berust op het omzetten van de desillusies en de machtsstrijd in aanvaarding en een diepere betrokkenheid bij elkaar.

Vriendschap en intimiteit

Vriendschap en intimiteit tussen partners is gebaseerd op gelijkwaardigheid. Pas nu, in de nieuwe tijd waarin we leven, begint de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw een plek in ons dagelijks leven te krijgen. Intimiteit is gebaseerd op vertrouwen, respect, een gemeenschappelijke belangstelling en het vermogen om in de vorm van open communicatie dingen met elkaar te delen en uit te wisselen. Een gezonde en stabiele relatie hebben én behouden kan om die reden vaak een hele opgave zijn.

Op basis van de vermelde kenmerken zouden we kunnen constateren dat het eerder een uitzondering dan een regel is dat een liefdesrelatie zich vanzelf ontwikkelt en dat je daar weinig tot niets voor hoeft te doen. In de meeste gevallen zijn het beide partners die dagelijks tijd en moeite moeten investeren om de relatie levendig en sprankelend te houden.

Relatieproblemen oplossen – De 4 kenmerken van een liefdesrelatie

Wat maakt een relatie tot een liefdesrelatie? In het algemeen kunnen we vaststellen dat een liefdesrelatie gekenmerkt wordt door vier aspecten:

  1.  Passie: onder passie verstaan we een seksuele aantrekkingskracht tussen beide partners. 
  2.  Afhankelijkheid: partners zijn altijd op uiteenlopende gebieden en in een bepaalde mate afhankelijk van elkaar, weliswaar op een gezonde manier. 
  3.  Toewijding: commitment, tijd en aandacht die je aan elkaar besteedt, lopen als een rode draad doorheen een liefdesrelatie. Het kan hier gaan over monogamie of een open relatie (als hierover afspraken worden gemaakt).
  4.  Intimiteit: veel mensen associëren intimiteit vaak met seks. Seks is één onderdeel van intimiteit maar de mate waarin je jezelf blootgeeft, de ander voor de volle 100 % vertrouwt en je diepste gevoelens met de ander deelt, vallen evenzeer onder de noemer intimiteit. 

Vriendschappelijke relaties hebben deze kenmerken meestal in mindere mate, of ze zijn gericht op één of twee aspecten. Bijvoorbeeld: beste vrienden die alles met elkaar delen (intimiteit) en je beste vriend door dik en dun steunen (toewijding).

Een gezond evenwicht zoeken

Tot slot is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen of deze vier aspecten in evenwicht zijn met elkaar. Ervaart één van de partners een gemis en zorgt dit voor disharmonie, dan is het aangewezen om jullie relatie onder de loep te nemen. Als er weinig intimiteit in de relatie is, en beide partners ondervinden hier geen hinder van en kunnen daar perfect mee leven, dan hoef je hier verder niet veel aandacht aan te besteden. Iedere persoon is anders en heeft andere behoeften in een liefdesrelatie. Naarmate de relatie evolueert, kunnen deze behoeften echter veranderen. Neem daarom alle punten van de relatie in beschouwing om voor jezelf uit te maken of er sprake is van een stabiele liefdesrelatie.

Dit vind je mogelijk ook interessant

Volg ons op sociale media

narcisme-COACH-logo4

Fabio Vinago is de oprichter van de Narcismecoach Academy. Hij is een fulltime content creator op TikTok, Facebook en Instagram waar hij dagelijks video’s deelt over narcisme, narcistisch misbruik, liefde en relaties, Fabio is een relatie- en gedragstherapeut, gespecialiseerd in relatieproblemen en een narcisme deskundige. Fabio is auteur van de bestseller ‘Uit de klauwen van een narcist‘ en ‘Toxische relaties voorbij‘.

Pin It on Pinterest