Scheiden van een narcist – Do’s en don’ts om je goed voor te bereiden

door mrt 19, 2024Liefde en relaties, Narcisme

Waarom zou je moeten lijden en met iemand samenblijven die geen empathie, zorg en respect bezit? Scheiden van een narcist zal in het begin ongetwijfeld een moeilijke opgave zijn. Je moet je er elke dag aan herinneren ‘waarom’ je de stap zet om de narcist te verlaten. Je moet je ervan bewust worden dat narcistische relaties altijd je psychologische, emotionele en mentale welzijn aantasten. Ondanks dat de narcist je het verwijt blijft geven dat jij de oorzaak bent van jullie relatieproblemen, onthoud dat jij de waarheid kent! Onderaan dit artikel tref je een uitgebreide video over dit onderwerp.

Het schimmige karakter van de narcist

Narcisten leven in de schaduw van hun eigen manipulaties, waanideeën en kwetsend karakter. Het heeft helemaal geen zin om tot de narcist door te dringen, want narcisten vinden dat ze geen schuld treffen. Volgens hen vorm jij het grote probleem, reageer jij te gevoelig en heb jij geen enkele realiteitszin.

Je moet met je eigen overtuiging en innerlijke kracht een standpunt innemen en er bewust voor kiezen dat je niet langer toestaat om door de narcist misbruikt te worden. Op die manier kan een narcist pas door anderen gezien worden voor wie hij of zij echt is.

Scheiden van een narcist en emotioneel reageren

Wanneer je de beslissing hebt genomen om van een narcist te scheiden dan moet je resoluut stoppen met het uiten van emotionele reacties. De overwinning van de narcist ligt in jouw reactie! Narcisten hebben nu eenmaal de behoefte om mensen emotioneel in hun greep te houden. Als er geen emotionele reactie is, dan is er geen uitwisseling en controle.

Macht (of een gevoel ervan) is iets wat narcisten levend houdt. Een emotionele reactie geeft hen macht over jou en over de situatie. Emotioneel reageren geeft hen voeding en controle. Op basis van jouw reactie bepalen ze hun strategie die ze vervolgens tegen jou uitspelen.

Reageer niet emotioneel, blijf dicht bij jezelf en handel vanuit je eigen waarden en normen. Dit geeft ruimte tot wijsheid, bewustzijn, volwassenheid en zorgt voor authenticiteit. Dit zijn eigenschappen die je moet bezitten als je van de narcist wil winnen. Het zijn die eigenschappen waar narcisten niet over beschikken en wat hen vervolgens stuur- en kansloos maakt.

De narcist weet wat je triggers zijn

Niemand kent jou zo goed als de narcist en daarom weet hij of zij wat jouw triggers zijn. Gemene opmerkingen maken zijn daarom voor narcisten een effectieve manier om een emotionele reactie bij je uit te lokken.

De intenties en motivaties van de narcist vereisen energie en aandacht, anders zijn ze vormloos. Daarom is het belangrijk om die negatieve aandacht niet te voeden, niet in de verdediging te schieten en geen discussies met hen te voeren.

Als je al een tijdje met een narcist samen bent, dan ken je inmiddels de signalen die aangeven wanneer ze jou proberen te triggeren. Narcisten hebben een oncontroleerbare drang om jou emotioneel overstag te laten gaan. Gebruik die kennis om je bewustzijn te vergroten en laat je niet uit je lood slaan.

Scheiden van een narcist betekent grenzen stellen

Grenzen stellen en handhaven is noodzakelijk als je gaat scheiden van een narcist. Grenzen houden je verbonden en gecentreerd met je waarheid. Zonder duidelijke grenzen val je ten prooi van de kwaadaardige bedoelingen en sabotagepogingen van de narcist.

Niets of niemand kan je macht afnemen en dit is iets om altijd in je gedachten te houden als je van een narcist scheidt. Eigenlijk moet je het niet alleen in gedachten houden, je moet het eveneens van binnen voelen en (h)erkennen.

Met duidelijke grenzen en een doordachte strategie kan je je innerlijke kracht aanboren. Bovendien fungeren grenzen als een schild tegen alle opkomende tactieken die de narcist tegen jou gebruikt. Hoe meer je je ervan bewust bent hoe een narcist functioneert, hoe beter je je ertegen kan wapenen en jezelf kan beschermen.

Dit vind je wellicht ook interessant

Narcistische ouders en de negatieve effecten voor de emotionele ontwikkeling van kinderen
Narcistisch gedrag herkennen – De antagonistische kenmerken
Hoe ziet een narcist de wereld? Ontdek de narcistische belevingswereld
Relatieproblemen oplossen: Een gecreëerde illusie van een liefdesrelatie

Volg ons op sociale media

narcisme-COACH-logo4

Fabio Vinago is de oprichter van de Narcismecoach Academy. Hij is een fulltime content creator op TikTok, Facebook en Instagram waar hij dagelijks video’s deelt over narcisme, narcistisch misbruik, liefde en relaties, Fabio is een relatie- en gedragstherapeut, gespecialiseerd in relatieproblemen en een narcisme deskundige. Fabio is auteur van de bestseller ‘Uit de klauwen van een narcist‘ en ‘Toxische relaties voorbij‘.

Pin It on Pinterest