Soorten persoonlijkheidsstoornissen – De cluster A, B en C volgens de DSM-5

door mei 30, 2024Narcisme

Onze persoonlijkheid is een unieke combinatie van aangeboren en aangeleerde eigenschappen en onze waarneming en interpretatie daarvan. Daarnaast wordt onze identiteit grotendeels bepaald door onze relatie met anderen. Met andere woorden is persoonlijkheid wie we van binnen zijn en onze identiteit wie we van buiten zijn. De soorten persoonlijkheidsstoornissen worden onderverdeeld in de cluster A, B en C.

Zo wordt onze persoonlijkheid gevormd

Onze persoonlijkheid bepaalt wat we in bepaalde situaties doen, hoe we ons in situaties gedragen en hoe we daarmee omgaan. Het bepaalt hoe we de wereld om ons heen waarnemen. Bovendien zegt het iets over hoe we naar anderen en onszelf kijken, wat we van bepaalde gebeurtenissen vinden en of we daar op een gezonde of manier mee kunnen omgaan. Wanneer we over een persoonlijkheidsstoornis spreken, dan hebben we het over ongezonde eigenschappen die zo sterk in onze persoonlijkheid aanwezig zijn waardoor we niet weten hoe we met situaties moeten omgaan en die ons dagelijks functioneren negatief beïnvloeden.
Soorten persoonlijkheidsstoornissen

Cluster A persoonlijkheidsstoornissen

Mensen met een cluster A persoonlijkheidsstoornis zijn vaak excentriek en kunnen vreemd en apart op anderen overkomen. Ze hebben vaak weinig contact met anderen en ze zoeken niet snel hulp voor hun problematiek. Ze zijn vaak geïsoleerd en in zichzelf gekeerd. Onder de cluster A persoonlijkheidsstoornissen vallen:

  • de paranoïde persoonlijkheidsstoornis
  • de schizoïde persoonlijkheidsstoornis
  • de schizotypische persoonlijkheidsstoornis

Cluster B persoonlijkheidsstoornissen

Mensen uit de cluster B groep reageren vaak impulsief en ervaren heftige emoties. Ze komen met hun gedrag extreem onvoorspelbaar over op anderen. Onder de cluster B persoonlijkheidsstoornissen vallen:

  • de borderline persoonlijkheidsstoornis
  • de narcistische persoonlijkheidsstoornis
  • de antisociale persoonlijkheidsstoornis
  • de theatrale of histrionische persoonlijkheidsstoornis

Cluster C persoonlijkheidsstoornissen

Mensen met een cluster C persoonlijkheidsstoornis zijn over het algemeen angstig en hebben moeite om zelfstandig in het leven te staan. Zij zijn bang om relaties aan te gaan of juist om mensen te verliezen. Conflicten en moeilijke situaties worden zo veel mogelijk vermeden. Onder de cluster C persoonlijkheidsstoornissen vallen:

  • de vermijdende of ontwijkende persoonlijkheidsstoornis
  • de afhankelijke persoonlijkheidsstoornis
  • de dwangmatige of obsessieve compulsieve persoonlijkheidsstoornis

Dit vind je wellicht ook interessant

De signalen van narcistisch misbruik herkennen: blogserie – deel 1
De impact van narcistisch misbruik op je zelfvertrouwen en zelfbeeld: blogserie – deel 2
Fases van een narcistische relatie en waarom ontsnappen moeilijk is: blogserie – deel 3
Omgaan met gaslighting en narcisme na narcistisch misbruik: blogserie – deel 4

Volg ons op sociale media

narcisme-COACH-logo4

Fabio Vinago is de oprichter van de Narcismecoach Academy. Hij is een fulltime content creator op TikTok, Facebook en Instagram waar hij dagelijks video’s deelt over narcisme, narcistisch misbruik, liefde en relaties, Fabio is een relatie- en gedragstherapeut, gespecialiseerd in relatieproblemen en een narcisme deskundige. Fabio is auteur van de bestseller ‘Uit de klauwen van een narcist‘ en ‘Toxische relaties voorbij‘.

Pin It on Pinterest