Traumabinding – Losbreken van een narcistische traumaband

door mrt 3, 2024Narcistisch misbruik

Ben je samen met een narcist en heb je het gevoel dat je vastzit in een relatie die je niet gelukkig maakt en waar je niet uit kan breken? Voel je diep vanbinnen dat deze relatie niet goed voor je is maar blijf je een ongezonde gehechtheid ten opzichte van de narcist voelen? Word je beklemt door angst schuldgevoelens om de schadelijke relatie een halt toe te roepen? Dan is de cursus traumabinding ‘losbreken van een traumaband’ voor jou.

Wat is een traumabinding?

Een traumabinding is een complexe emotionele band die wordt gevormd met iemand die schadelijk voor je is; in dit geval een narcistische partner. Deze binding ontstaat na een langdurige blootstelling aan emotioneel en psychisch misbruik, mishandeling of verwaarlozing in een relatie waarin een ongelijkwaardige machtsdynamiek heerst.

De persoon met wie je deze binding ervaart kan een partner, ouder, familielid of vriend zijn. Een traumabinding zit diepgeworteld en is moeilijk te doorbreken vanwege de intense emotionele band die hiermee gepaard gaat.

De online videocursus van de Narcismecoach Academy ‘losbreken van een traumaband’ biedt antwoorden én inzichten in de dynamiek achter trauma(ver)bindingen. We bespreken hoe traumatische ervaringen uit je verleden je huidige relaties beïnvloeden, welke stappen je moet ondernemen om ervan los te breken en je ervan kan herstellen.

De 4 belangrijkste signalen die wijzen op een traumabinding

Allereerst is het onontbeerlijk om de tekens die op een traumaband wijzen in je op te nemen. Daarom bespreken we in het eerste deel van deze cursus de 4 belangrijkste signalen die wijzen op een traumaband. Deze kunnen we als volgt onderverdelen:

  1. Slachtoffers die continu op zoek gaan naar excuses voor het schadelijk gedrag van de narcist.
  2. Waarom dat slachtoffers die misbruikt worden ‘meer’ van het misbruik willen hebben.
  3. Waarom slachtoffers voelen dat ze gaan sterven zonder de narcist in hun leven.
  4. Waarom slachtoffers plots een gelukkig gevoel ervaren als de narcist een minimale liefdevolle daad verricht.

Al deze onderdelen worden uitgebreid toegelicht aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden. Er wordt eveneens aandacht besteed aan obsessieve gedachten, de ontkenning van de realiteit, verlangen naar goedkeuring en angst om de narcist te verliezen.

Een traumaband versus het stockholmsyndroom

Hoewel een traumabinding en het stockholmsyndroom gelijkenissen vertonen, zijn er bepaalde belangrijke verschillen tussen beiden fenomenen. In dit onderdeel van de cursus leer je die verschillen kennen en hoe deze twee psychologische termen in de praktijk gebruikt worden.

Een traumaband en de gevolgen voor je lichaam

De impact van een traumaband reikt verder dan alleen emotionele pijn; het kan aanzienlijke gevolgen hebben voor je fysieke gezondheid. Een langdurige blootstelling aan trauma veroorzaakt stress, angst en emotionele problemen die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. In dit onderdeel bespreken we alle gevolgen van een traumaband op je lichaam waaronder:

  • hartkloppingen
  • een hoge bloeddruk
  • chronische stress
  • slapeloosheid

Een traumabinding en de gevolgen voor je brein

Naast de fysieke impact heeft een traumaband opmerkelijk veel gevolgen voor je brein en mentale gezondheid. In dit hoofdstuk bespreken we de onderdelen van de hersenen die door trauma beschadigd geraken en hoe ons brein hierop reageert. We werpen een licht op de verhoging van cortisol, de hoeveelheid dopamine die vrijkomt en welke rol een traumabinding hierin speelt. We kijken eveneens waarom de narcist verantwoordelijk is voor de eventuele hersenschade die slachtoffers door het narcistisch misbruik oplopen.

Traumabinding en codependentie

In de zesde aflevering bespreken we hoe codependentie gepaard gaat met een traumaband. Codependentie verwijst naar een schadelijke dynamiek waarbij een persoon ongezonde patronen hanteert om te kunnen overleven. Slachtoffers dragen ongepaste zorg voor de narcist en schuiven de eigen behoeftes en verlangens opzij om de eigen pijn te vermijden. We belichten alle nodige en essentiële informatie die je nodig hebt om codependent gedrag te herkennen.

Een traumaband en cognitieve dissonantie

Cognitieve dissonantie treedt op wanneer onze gedachten en gevoelens in strijd zijn met onze innerlijke overtuigingen. In het geval van een traumabinding kan cognitieve dissonantie zich manifesteren als het bagatelliseren of ontkennen van de schadelijke en toxische relatiedynamiek, zelfs als de feitelijke ervaringen aangeven dat er sprake is van misbruik of mishandeling. Al deze elementen worden toegelicht met concrete en duidelijke praktijkvoorbeelden zodat je cognitieve dissonantie kan herkennen.

Een traumaband en hechtingsstijlen

Onze ervaringen uit de kindertijd vormen de basis voor onze emotionele en sociale ontwikkeling. De emotionele band die we met onze ouders/verzorgers hebben ervaren spelen hier een belangrijke rol. In aflevering acht komen de volgende hechtingsstijlen, inclusief concrete praktijkvoorbeelden aan bod:

  • de ambivalente of onveilige hechtingsstijl
  • de vermijdende hechtingsstijl
  • de gedesorganiseerde hechtingsstijl
  • de veilige hechtingsstijl
  • traumaband en hechtingsstijlen
  • verworven gehechtheid

Aansluitend belichten we waarom iemand narcistische en toxische mensen aantrekt en welke invloed dit heeft in de interactie met andere mensen.

Traumaband en (complexe) PTSS

In aflevering 9 werpen we een licht op posttraumatische stress (PTSS) en complexe PTSS. Je leert hoe een traumaband (complexe) PTSS kan versterken en verergeren. Je maakt kennis met de gevolgen ervan op je mentale en emotionele gezondheid én je krijgt waardevolle inzichten aangereikt om de tekens van PTSS te herkennen.

Een traumaband doorbreken

Aflevering tien behelst een 20min+ intensieve video waar je ontdekt hoe je een traumaband kan doorbreken. We belichten onderwerpen hoe je omgaat met een traumaband als er kinderen bij betrokken zijn en hoe je wel en niet ten opzichte van de narcist moet reageren. Deze aflevering biedt uiteenlopende tips en tricks die jou helpen om los te breken van een traumabinding die je direct in de praktijk kan toepassen.

Detoxen na een traumaband

Na het beëindigen van een traumaband is het essentieel om emotioneel te detoxen van de schade die je bent opgelopen. Dit omvat het loslaten van de toxische overtuigingen en patronen, het opnieuw opbouwen van je eigenwaarde én het omarmen van zelfzorgpraktijken die je welzijn positief bevorderen. Daar gaan we in aflevering 11 uitgebreid op in.

Je opnieuw verbinden

Het losbreken van een traumaband omvat niet alleen het verbreken van de relatie met de narcist maar ook het herstellen van de verbinding met jezelf. Dit omvat het cultiveren van zelfrespect en het ontwikkelen van zelfliefde. Dan pas kan je je opnieuw openstellen voor een nieuwe relatie. In aflevering 12 belichten we alle belangrijke stappen die nodig zijn om je na een traumatische relatie opnieuw te (ver)binden.

Bijkomende inzichten

Tot slot hebben we aflevering 13 waar we bijkomende tips en inzichten aanreiken om blijvend herstel te bekomen. De onderwerpen die onder andere besproken worden zijn:

  • Hoe zorg je ervoor dat je niet opnieuw slachtoffer wordt van de narcist?
  • Hoe neem je de controle terug over je leven?
  • Hoe stel en handhaaf je je grenzen?
  • Hoe zorg je ervoor dat de narcist je leven niet meer beheerst?
  • Hoe onderscheid je een traumaband van jullie kinderen, financiële kwesties, etc…

Ook hier worden alle onderdelen uitgebreid toegelicht aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden.

Alle deelnemers van deze cursus krijgen levenslang en onbeperkt toegang tot een afgesloten leeromgeving. Daarbovenop word je toegevoegd aan een afgeschermde community waar je in contact komt met gelijkgestemden én waar je in een besloten forum al je vragen kan stellen.

Klik hier om het volledig programma te bekijken

Ervaringen van deelnemers die je voorgingen

fabio-vinago-narcismecoach-academy-reviews-scaled

Dit vind je wellicht ook interessant

Een narcistische relatie: verstrikt in het web van de narcist
7 dingen waar narcisten niet tegen kunnen
Interpersoonlijk narcisme
Relatieproblemen oplossen: Een gecreëerde illusie van een liefdesrelatie

Volg ons op sociale media

narcisme-COACH-logo4

Fabio Vinago is de oprichter van de Narcismecoach Academy. Hij is een fulltime content creator op TikTok, Facebook en Instagram waar hij dagelijks video’s deelt over narcisme, narcistisch misbruik, liefde en relaties, Fabio is een relatie- en gedragstherapeut, gespecialiseerd in relatieproblemen en een narcisme deskundige. Fabio is auteur van de bestsellers ‘Co-ouderschap met een narcistische ex‘,  ‘Uit de klauwen van een narcist‘ en ‘Toxische relaties voorbij‘.

Pin It on Pinterest