Wat is codependentie? De signalen waar je in een narcistische relatie op moet letten

door mei 2, 2024Liefde en relaties, Narcisme

Wat is codependentie? Codependentie is een reactie op een hechtingstrauma waarbij sprake is van ongezonde patronen. Het is een overlevingsmechanisme waarmee een persoon controle probeert te houden over gevoelens en relaties. Mensen die co-dependent zijn, kunnen een gebrekkige eigenwaarde ontwikkelen en hanteren als gevolg daarvan zwakke grenzen.
 
Ze gaan op een disfunctionele manier om met leerprocessen en kunnen zich emotioneel niet ontwikkelen. Mensen met codependentie tonen vaak ongepaste zorg voor de problemen van anderen. Ze zetten hun eigen gevoelens en behoeftes aan de kant en focussen zich uitsluitend op een ander om zich op die manier ‘nodig’ te voelen. Door hun focus op anderen te leggen, dreigen ze zichzelf helemaal te verliezen.
Wat is codependentie, aangeleerd gedrag en een relatieverslaving?

Codependentie is aangeleerd gedrag. Het is een emotionele en gedragsmatige aandoening die iemand vermogen aantast om gezonde, wederzijdse, duurzame en bevredigende relaties met anderen aan te gaan.

Daarnaast wordt codependentie gekenmerkt als een relatieverslaving. Dit is een gedragspatroon waarbij iemand obsessief blijft vasthouden aan ongezonde, betekenisloze relaties, ondanks het feit dat de relatie psychische en lichamelijke schade veroorzaakt.

Bij codependentie wordt de controle over het eigen leven volledig uit handen gegeven, waarbij de persoon die ‘geeft’ een grote afhankelijkheid en een sterk verlangen voelt om te blijven zorgen voor de ander en het hem naar zijn zin te maken. De ‘nemer’ haalt voldoening uit het emotioneel lijden dat aan de ander wordt toegebracht.

Wat is codependentie in een narcistische relatie?

In elke relatie is een gezonde balans tussen geven en nemen van primordiaal belang. Als iemand in een relatie consequent de behoeften van de ander boven die van zichzelf stelt, dan wordt de relatie onder druk gezet waardoor er toxische relatiepatronen ontstaan.

Narcisme en codependentie staan in het relatiespectrum tegenover elkaar. Narcisme gaat gepaard met een overdreven behoefte aan bewondering, (externe) validatie en een opgeblazen ego. Bij codependentie is dit omgekeerd, waarbij de co-dependent persoon de behoefte van de narcist boven die van zichzelf stelt.

Ondanks hun verschillen, kunnen deze twee condities samenwerken in een disfunctionele cyclus, waarbij de ene persoon alleen maar geeft, terwijl de ander alleen maar ontvangt. Codependentie zorgt op de lange termijn altijd voor problemen. Daarom is het voor slachtoffers is het onontbeerlijk om dit gedragspatroon te begrijpen en de signalen te herkennen. Enkel met inzichten en kennis van deze aandoening is het mogelijk om dit patroon te doorbreken.

Dit vind je wellicht ook interessant

Hoe ziet een narcist de wereld? Ontdek de narcistische belevingswereld
Gaslighting en narcisme – De narcist ontmaskerd

Een narcistische relatie: verstrikt in het web van de narcist
Leven met een narcist – De impact van een narcistische relatie

Volg ons op sociale media

narcisme-COACH-logo4

Fabio Vinago is de oprichter van de Narcismecoach Academy. Hij is een fulltime content creator op TikTok, Facebook en Instagram waar hij dagelijks video’s deelt over narcisme, narcistisch misbruik, liefde en relaties, Fabio is een relatie- en gedragstherapeut, gespecialiseerd in relatieproblemen en een narcisme deskundige. Fabio is auteur van de bestseller ‘Uit de klauwen van een narcist‘ en ‘Toxische relaties voorbij‘.

Pin It on Pinterest